Tužilo ga više ljudi
1

Bivši direktor američke modne kuće uhapšen zbog seksualnog iskorištavanja muškaraca na zabavama

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši izvršni direktor kompanije Abercrombie & Fitcha Mike Jeffries uhapšen je u utorak u sklopu istrage o seksualnoj eksploataciji koju su sproveli savezni tužioci i FBI u Brooklynu.

Jeffries je uhapšen sa svojim partnerom Matthewom Smithom i Jimom Jacobsonom dok vlasti istražuju navode da su muškarci seksualno iskorištavali i zlostavljali mladiće na zabavama koje su organizirali u SAD-u i širom svijeta.

Istragu su potvrdili savezni tužioci u januaru 2024., nakon građanske tužbe koju su prošle godine podnijele žrtve.

Advokat tužioca u tužbi Brad Edwards iz firme Edwards Henderson, rekao je za ABC News:

"Kao što smo izložili u našoj tužbi, ovo je bila organizacija za trgovinu seksom kojom upravlja Abercrombie koja je prožimala cijelu kompaniju i dozvoljavala osobama koje su danas uhapšene da viktimiziraju desetine i desetine mladih, ambicioznih muških modela".

Jeffries je optužen za iskorištavanje mladića za seks između 2009. i 2015. u gradovima širom svijeta. Neki muškarci su se javili navodeći da su bili zlostavljani ili im je ubrizgana droga. Jeffries i njegov partner negirali su sve navode u sudskom podnesku kao odgovor na tužbu.

On je odstupio sa pozicije izvršnog direktora kompanije Abercrombie & Fitch u decembru 2014. godine, povlačeći se sa pozicije i upravnog odbora kompanije. U to vrijeme kompanija je bila razočarana finansijskim rezultatima pod njegovim vodstvom. Njegov mandat je također izazvao kritiku zbog svog isključivog marketinga, fokusirajući se na atraktivne kupce.