Upozorio na posljedice
34

Bivši direktor CIA-e nazvao izraelski napad na pejdžere u Libanu formom terorizma

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši šef CIA-e i ministar odbrane Leon Panetta kaže da je masovna detonacija komunikacijskih uređaja Hezbolaha, koja se naširoko pripisuje Izraelu, "oblik terorizma".

“Sposobnost postavljanja eksploziva u tehnologiju koja je ovih dana vrlo raširena i pretvoriti je u teroristički rat. Ovo je nešto novo. Ovo je otišlo ravno u opskrbni lanac. Kad imate teror u opskrbnom lancu, to tjera ljude da se zapitaju: 'Što je dovraga sljedeće?' Ovo je taktika koja ima posljedice, a mi stvarno ne znamo kakve će te posljedice biti,” kazao je Panetta za CBS.

[TWITTER]kaže Panetta za CBS.[/TWITTER]

On je dodao i to da snage rata uglavnom kontrolišu ono što se sada događa. Pod pritiskom treba li SAD osuditi Izrael za operaciju, Panetta je izbjegavao odgovor.

“Mislim da će biti vrlo važno za nacije svijeta da imaju ozbiljnu raspravu o tome je li ovo područje na koje se svi moraju usredotočiti ili nije, jer ako se sada ne pokušaju time pozabaviti, zapamtite moju riječ , to je bojno polje budućnosti”, kazao je Panetta.

Izrael je postavljanjem eksploziva u pejdžere i voki-tokije u Libanu ubio više desetina osoba, a na hiljade ranio. Među ubijenim je bilo i djece.