Traži sporazum
46

Bivši izraelski general upozorio da je Izrael bliže kolapsu u ratu od Hamasa

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Penzionisani general-major Izraelske vojske Yitzhak Brik koji je prošao položaje od komandanta brigade, divizije do komandanta vojnih akademija je u svome mišljenju objavljenom na Hareetzu poručio da je Izrael bliže kolapsu od Hamasa.

Brik je u tekstu naveo da je pogrešna tvrdnja onih koji govore da bi povlačenje trupa iz Gaze nakon postizanja sporazuma sa Hamasom o zarobljenicima bilo isto što i predaja, te da se to temelji na nerazumijevanju onoga što se događa u Pojasu Gaze.

"Zapravo, upravo oni koji izjavljuju da prekid neprijateljstava znači naš poraz i predaju, vojsku približavaju kolapsu, a državu propasti. Ratni ciljevi - dovođenje Hamasa do kolapsa i oslobađanje svih talaca vojnim pritiskom, nisu postignuti. Ako se nastavimo boriti u Gazi napadima i ponovnim napadima na iste mete, ne samo da nećemo dovesti Hamas do kolapsa, nego ćemo i sami kolabirati. Nedugo zatim nećemo moći izvoditi te ponovljene napade, jer svakim danom Izraelske odbrambene snage postaju sve slabije, a broj mrtvih i ranjenih u akcijama među našim vojnicima raste. Hamas je, nasuprot tome, već dopunio svoje redove 17- i 18-godišnjacima", piše Brik.

Dalje tvrdi da mnogi vojnici IDF-a ne pristaju da budu iznova mobilisani, a da su regruti iscrpljeni i da gube profesionalne vještine zbog nedostatka obuke.

"Izraelska ekonomija, međunarodni odnosi i društvena kohezija ozbiljno su oštećeni ovim ratom iscrpljivanja protiv Hamasa i Hezbollaha, ratom koji će se odvijati na sjeveru i jugu sve dok izraelska vojska ostaje u Gazi. Potreba za koncentracijom snaga na drugim frontovima, Libanu ili Zapadnoj obali, zbog terorističkih aktivnosti, također će prisiliti vojsku da povuče snage iz Gaze i pošalje ih na razne žarišne tačke. To je zato što IDF nema dovoljno snaga za vođenje rata na više frontova", piše Brik.

On navodi i da će doći dan kada IDF više neće moći ostati u Pojasu Gaze jer će ga Hamas u potpunosti kontrolirati – kako u podzemnom tunelskom gradu koji se proteže stotinama kilometara, tako i iznad zemlje.

"Broj tunela koje je IDF uništio iznosi tek nekoliko postotaka. Isto vrijedi i za tunele ispod koridora Philadelphi i Netzarim; Hamas ih čak i sada koristi za dopremanje oružja sa Sinaja u sjeverni i južni sektor Pojasa Gaze. U ovoj situaciji vojska ga ne može poraziti i dovesti do kolapsa. Ako prestanemo s napadima jer je vojska slaba i jer nemamo drugog izbora, ili ako premjestimo naše snage na druga područja, naši će neprijatelji uz fanfare objaviti da je izraelska vojska bacila ručnik, napustila Gazu i predala se", upozorava Brik.

On poziva da se pristane sporazum o oslobađanju zarobljenika i da je ovo možda jedini način da se oni vrate, a da to može dovesti i do prekida borbi sa Hezbolahom i smanjenja šansi za rat na više frontova za što je Izrael nespreman.

"U ovom mirnom intervalu obnovit ćemo vojsku, ekonomiju, međunarodne odnose Izraela i njegovu društvenu kohezivnost, zamijenit ćemo cijele političke i vojne ogranke koji su svi sukrivci za taj užasni neuspjeh, i krenut ćemo u novom smjeru. Ovo je put. Nema druge", zaključuje se u tekstu.