Sud u SAD-u
48

Bivši meksički ministar koji je vodio borbu protiv kartela osuđen na 38 godina zatvora zbog uzimanja mita

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Genaro Garcia Luna, dužnosnik koji je nekoliko godina vodio meksičku borbu protiv nasilne trgovine drogom u toj zemlji, osuđen je na više od 38 godina zatvora u SAD-u zbog primanja mita od kartela protiv kojih se trebao boriti.

Američki okružni sudac Brian Cogan objavio je kaznu na ročištu u saveznom sudu u Brooklynu u srijedu.

Tužitelji su tražili doživotnu kaznu za Garcia Lunu (56) nakon što je na suđenju u februaru 2023.za sudjelovanje u kriminalnom pothvatu s drogom, sudjelovanje u raznim zavjerama i davanje lažnih izjava.

Tvrdili su da je Garcia Luna uzeo milione dolara mita od kartela Sinaloa koji je nekoć vodio Joaquin Guzman Loera, poznatiji kao El Chapo, a u zamjenu je štitio njegove članove od hapšenja i štitio pošiljke kokaina.

Objavljujući kaznu od 460 mjeseci, Cogan je rekao da bi Garcia Luna trebao imati "malo svjetla na kraju tunela", odajući mu priznanje za njegov rad podučavajući kolege zatvorenike u metropolitanskom pritvorskom centru u Brooklynu. Ali sudac je rekao da je Garcia Luna živio "dvostrukim životom", pri čemu je šteta koju je prouzročio bila veća od njegovih dobrih djela.

"Osim vašeg vrlo ugodnog ponašanja i vaše artikulacije, imate istu vrstu razbojništva kao El Chapo, samo se drugačije manifestira", rekao je Cogan.

Garcia Luna bio je ministar javne sigurnosti Meksika od 2006. do 2012. godine.

Njegov branitelj Cesar de Castro predložio je da ga Cogan ne bi trebao osuditi na kaznu dužu od najmanje 20 godina zatvora, ističući da je već proveo gotovo pet godina u zatvoru od hapšenja 2019. godine.

Odbrana je na suđenju tvrdila da su bivši članovi kartela Sinaloa koji su sarađivali s tužiteljima i svjedočili protiv Garcie Lune lažno optužili Garciu Lunu u pokušaju da se smanje njihove kazne.

Prije nego što je saznao kaznu, Garcia Luna je na sudu rekao da su ga meksička vlada i kriminalne skupine ocrnile.

"Nisam počinio nijedan od ovih zločina. Nisam osoba na koju kriminalci ukazuju". kazao je.

El Chapo služi doživotnu kaznu u zatvoru s najvećom sigurnošću u Coloradu nakon što je 2019. osuđen zbog droge.