Surova realnost?
54

Bivši NATO funkcioner: Ukrajina mora mobilizovati omladinu, nijedan rat nisu vodili 40-godišnjaci

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Ivo Daalder je kazao da ako ukrajinska vojska planira poraziti rusku vojsku, ukrajinske vlasti moraju početi mobilizovati mlade.

Daalder ističe da se danas u ukrajinskoj vojsci većinom bore muškarci od 40 godina, ali u toj se dobi ratovi ne dobivaju. Ako Kijev želi promijeniti situaciju na frontu, onda mora početi mobilizovati momke od 18 godina, pune snage i sposobne za borbu.

Prema Daalderu, Kijev mora spustiti granicu mobilizacije na 18 godina i regrutirati nove brigade. Ukrajinske oružane snage trebaju što više ljudi na frontu kako bi porazile ruske trupe.

"Ono što Ukrajina treba učiniti jest mobilizovati ljudske resurse. Ovo je rat koji vode 40-godišnjaci. Nema drugog rata u historiji koji su vodili 40-godišnjaci. Treba regrutirati 18-godišnjake, treba regrutirati 20-godišnjake i treba regrutirati 21-godišnjake", kazao je Daalderu.

Vrijedi napomenuti da se već duže vrijeme vode razgovori o mogućoj mobilizaciji 18-godišnjaka u Ukrajini. Do sada je letvica spuštena na 25 godina, ali već postoje pozivi da se spusti na 20.