Spektakularna akcija
9

Bivši predsjednik Albanije presretnut i uhapšen u centru grada, sve zabilježile kamere

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Bivši predsjednik Albanije Ilir Meta uhapšen je u centru Tirane zbog optužbi za korupciju, saopćili su njegov glasnogovornik i advokat.

Metin glasnogovornik Tedi Blushi izjavio je na konferenciji za medije da je hapšenje "neprikladno" i da će ga "osuditi svi patriotski i pošteni Albanci".

Blushi se pozvao na snimke koje su lokalni mediji prikazali, a na kojima se vidi kako policija s maskama zaustavlja crni automobil i izvodi Metu, koji je, kako se čini, pružao otpor.

"Ova vlada će platiti cijenu na svakoj ulici i svakom trgu", rekao je Blushi, odgovarajući na pitanje da li će biti protesta Metinih pristalica.

Specijalna tužilačka kancelarija zadužena za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (SPAK) nije odmah dala komentar, ali albanski online medij Reporter je naveo da se Meta tereti za korupciju, pranje novca i sakrivanje imovine. Drugi mediji su prenijeli iste optužbe.

Metin advokat, Genci Gjokutaj, potvrdio je da je hapšenje povezano s optužbama za korupciju, koje je on negirao. Nije pružio dodatne detalje.

Meta je bio predsjednik od 2017. do 2022. godine, a ranije je služio kao premijer i predsjednik parlamenta.

On nije jedina opoziciona figura koja se suočava s krivičnim optužbama.

Dana 30. septembra, pristalice najveće opozicione grupe, Demokratske stranke, zapalile su drvene stolice ispred parlamenta u znak protesta nakon što je jedan od njenih političara, Ervin Salianji, osuđen na godinu dana zatvora zbog optužbi koje je opisao kao politički motivirane.

Ranije u septembru, lider Demokratske stranke Sali Berisha optužen je za korupciju za radnje koje je preduzeo dok je bio premijer. Berisha također negira bilo kakvu krivicu.

Demokratska stranka optužuje aktuelnog premijera Edija Ramu da je orkestrirao procesuiranje njenih članova. Rama negira te optužbe.