Otkrio zastrašujući detalj
13

Bivši prvi čovjek američke vojske: Trump je fašista do srži i najopasnija osoba u Americi

B. H.
Trump i Milley u oktobru 2019. (Foto: EPA-EFE)
Trump i Milley u oktobru 2019. (Foto: EPA-EFE)
Penzionisani general Mark Milley, koji je služio kao načelnik Združenog štaba američke vojske pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom i sadašnjim predsjednikom Joeom Bidenom, sada naziva Trumpa "potpunim fašistom" i "fašistom do srži".

Prema nadolazećoj knjizi Boba Woodwarda, poznatog novinara koji je otkrio aferu Watergate, Milley je upozorio na Trumpa.

"On je najopasnija osoba ikada," rekao je Milley Woodwardu za njegovu knjigu "Rat", prema pisanju britanskog lista Guardian. "Imao sam sumnje kada smo razgovarali o njegovom mentalnom padu i ostalim stvarima, ali sada shvatam da je on potpuni fašist. On je sada najopasnija osoba za ovu zemlju."

"Fašista do srži," ponovio je Milley.

Dio Milleyjevog upozorenja u vezi s Trumpom odnosi se na bivšeg predsjednika i njegovo obećanje da će se osvetiti svojim političkim neprijateljima.

Trump često poručuje svojim pristalicama tokom kampanje: "Ja sam vaša odmazda." Milley, koji je bio u sukobu s Trumpom dok su obojica bili u Bijeloj kući i koji je od tada javno kritičan prema trenutnom republikanskom predsjedničkom kandidatu, rekao je Woodwardu da se boji da bi mogao biti opozvan iz penzije i izveden pred vojni sud ako Trump pobijedi na izborima narednog mjeseca.

Prema izvještaju Guardiana o Woodwardovoj knjizi, Milley je upozorio svoje bivše kolege u Washingtonu da je Trump "živi i hodajući oglas za ono što će pokušati učiniti," dodajući: "On to govori, i nije samo on, već i ljudi oko njega".

Milley je posebno ukazao na Stevea Bannona - bivšeg stratega Bijele kuće, koji je postao savjetnik Trumpa nakon što je vodio njegovu kampanju 2016. godine, a sada je u zatvoru zbog nepoštovanja Kongresa - koji je prijetio Milleyju. "Držat ćemo ga odgovornim," rekao je Bannon o Milleyju.

Knjiga Woodwarda također opisuje napetu raspravu u Ovalnom uredu koju je Milley imao s Trumpom i njegovim drugim sekretarom za odbranu, Markom Esperom. Trump je navodno želio da se osveti ili eventualno izvede pred vojni sud admirala Williama McRavena, penzionisanog mornaričkog oficira koji je predvodio misiju 2011. godine u kojoj je ubijen lider Al-Qaede Osama bin Laden. Trump je bio bijesan jer ga je penzionisani admiral javno kritikovao.

Milley je rekao Woodwardu da je uspio umiriti Trumpa govoreći mu da će "srediti stvar", ali je zatim upozorio McRavena i druge bivše vojne komandante da se neko vrijeme klone javne scene i smanje svoje kritike prema Trumpu.

Trumpova kampanja nije odgovorila na zahtjev za komentar koji je uputio HuffPost u vezi s Milleyjevim navodima.

Milleyjeve priče o Trumpu u Bijeloj kući slične su sjećanjima drugih vojnih ličnosti, uključujući penzionisanog generala marinca Johna Kellyja, koji je bio Trumpov šef kabineta.

Prema Guardianu, Kelly je rekao da je Trump navodno insistirao da generali budu "kao njemački generali" koji su služili pod Adolfom Hitlerom tokom Drugog svjetskog rata, koji su bili "potpuno lojalni."

Tokom ovogodišnje kampanje, Trump je izjavio da će biti "diktator" prvog dana na dužnosti. Također je više puta koristio eksplicitno fašističku retoriku kada je govorio o imigrantima u Sjedinjenim Državama.

Milley nije usamljen u svojoj procjeni da je Trump fašista.

Robert Paxton, koji se smatra jednim od najistaknutijih stručnjaka za fašizam, isprva je odbijao nazvati Trumpa fašistom tokom njegovog uspona u Bijelu kuću 2016. godine, ali je promijenio mišljenje nakon napada na Capitol 6. januara 2021. godine.

"Trumpovo poticanje na napad na Capitol 6. januara 2021. uklanja moju prethodnu sumnju prema etiketi fašista," napisao je tada Paxton. "Njegovo otvoreno ohrabrivanje građanskog nasilja s ciljem poništavanja izbora prelazi crvenu liniju. Sada je ta etiketa ne samo prihvatljiva već i neophodna".