Pakao za IDF
30

Bivši šef CIA-e upozorava: Ako krene invazija kopnom, Gaza će postati Mogadiš na steroidima

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši šef CIA-e i bivši komandant američkih snaga u Iraku David Petraeus je kazao kako bi vojna kopnena ofenziva Izraelskih snaga u Pojasu Gaze trajala godinama i uključivala bi "užasne" borbe.

"Bivši direktor CIA-e upozorio je da bi nastavak IDF-ove kampanje bombardiranja kopnenom invazijom "vrlo brzo mogao postati Mogadiš na steroidima".

"Ako su Hamasovci kreativni u dobrani kao što su bili u onom užasnom, barbarskom, neizrecivom napadu, tada ćete vidjeti bombaše samoubojice, vidjet ćete improvizirane eksplozivne naprave, bit će zasjeda, mina i urbano okruženje opet ne može biti izazovnije", rekao je za Politico.

Izrael je nakon napada Hamasa započeo kampanju bombardiranja u gusto naseljenoj enklavi koja je uzrokovala civilne žrtve.

Petraeus je rekao da bi njegovo lično iskustvo vođenja vojske uključene u brutalne protupobunjeničke kampanje trebalo poslužiti kao upozorenje IDF-u ako nastavi s kopnenom invazijom.

"Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam komanovao snagama u nizu velikih urbanih operacija", rekao je Petraeus.

"Ne možete pobijediti u protupobunjeničkim akcijama za godinu ili dvije. Za njih je obično potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku, kao što smo vidjeli u Afganistanu."

Bivši vojni zapovjednik rekao je da je Izraelu potreban plan za obnovu Gaze i podupiranje upravljanja u regiji nakon što bude smatrao da je bitka protiv Hamasa dobivena.