U egzilu u Južnoj Koreji
4

Bivši sjevernokorejski diplomata: Strahujem za živote članova porodice

V. K.
Ryu Hyun-woo (Foto:Screenshot)
Ryu Hyun-woo (Foto:Screenshot)
Bivši ambasador Sjeverne Koreje i iskusni diplomata Ryu Hyun-woo izjavio je u svom prvom intervjuu nakon bijega u Južnu Koreju kako strahuje za živote članova porodice koji su ostali na sjevernom dijelu Korejskog poluostrva.

U intervjuu za CNN Ryu Hyeon-woo govorio je o životu i aktivnostima koje je imao kao ambasador Sjeverne Koreje, ali i o razlozima zbog kojih je odlučio napustiti ovu državu.

Sjevernokorejski političar je jedan od mnogih zvaničnika koji su u posljednjih nekoliko godina iz Sjeverne Koreje pobjegli na južni dio ostrva.

Ryu i njegova porodica pobjegli su iz Sjeverne Koreje u septembru 2019. godine, a kako ističe Ryu, ovu odluku je donio još u vrijeme dok je bio ambasador Sjeverne Koreje u Kuvajtu.

Odluka koju je donio bila je rizična s obzirom na to da se ovakav čin u Sjevernoj Koreji smatra izdajom i sramotom te bi se Ryu sigurno suočio sa smrtnom kaznom da su njegov plan otkrile sjevernokorejske tajne službe.

Iako je u Južnu Koreju preselio sa ženom i kćerkom, Ryu i dalje strahuje za živote najbližih članova porodice koji su ostali u Sjevernoj Koreji.

"Brinem se za svoje tri sestre i majku, koje su i dalje u Sjevernoj Koreji. Želim samo da žive dugo. Pomisao da bi mogle biti kažnjene zbog mojih postupaka slama mi srce", izjavio je Ryu.

Dok je učestvovao u aktivnom političkom životu u Sjevernoj Koreji, Ryu Hyun-woo predstavljao je državu u nekoliko zemalja uključujući Siriju i Kuvajt. Osim posla koji je obavljao u sklopu funkcije ambasadora, Ryu je priznao kako sjevernokorejski ambasadori obavljaju i mnoge druge poslove koji spadaju u kategoriju razvijanja ekonomskih veza država koje za cilj imaju osigurati što više novca za porodicu Kim Jong-una.

Svi sjevernokorejski ambasadori, kako ističe Ryu, imali su rokove do kojih moraju prikupiti određene iznose novca koji bi se kasnije prebacili na račune sjevernokorejskog lidera.

Kim Jong-un neće odustati od nuklearnog naoružanja

Pored tema koje se tiču njegovog bijega u Južnu Koreju, Ryu se tokom intervjua dotakao i novih američkih inicijativa o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Ryu je naglasio kako je nuklearno naoružanje direktno povezano sa stabilnošću sjevernokorejskog režima, a upravo Kim Jong-un vjeruje kako je ono ključno za njegov opstanak.

Također, Ryu smatra kako je bivša američka administracija napravila veliku grešku jer je tražila denuklearizaciju Korejskog poluostrva prije nego što je počela pregovore sa Sjevernom Korejom.

"Sjedinjene Američke Države se sada ne mogu povući iz denuklearizacije, ali Kim Jong-un sigurno neće pristati na tu opciju. Zbog sankcija koje su države uvele Sjevernoj Koreji, postoje šanse da Kim Jong-un pristane na smanjenje nuklearnog naoružanja, ali nikada neće u potpunosti odustati od njega", rekao je Ryu u intervjuu za CNN.