Savezni sud New York
0

Bivši Trumpov advokat zbog klevete dvjema ženama mora dati penthouse na Manhattanu

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Savezni sudija je u utorak naredio bivšem advokatu Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju da preda svoju vrijednu imovinu i svoj penthouse stan na Manhattanu pod kontrolu Ruby Freeman i Shaye Moss, izbornih radnika u saveznoj državi Georgiji koje je klevetao i kojima duguje 150 miliona dolara.

Sudija Lewis Liman iz saveznog suda na Menhetnu rekao je da Giuliani mora predati imovinu ženama za sedam dana, u stečaj koji će oni kontrolirati. Sudijin redoslijed prometa luksuznih predmeta je brz i jednostavan, ali će se kontrola nad penthausom prenijeti kako bi ga Freeman i Moss mogli prodati, potencijalno za milione dolara.

Žene, koje su brojale glasačke listiće u Georgiji nakon izbora 2020., također će imati pravo na oko dva miliona dolara sudskih troškova za koje je Giuliani rekao da mu Trumpova kampanja još uvijek duguje, presudio je sudija.

Osim honorara za Trumpovu kampanju i stana u New Yorku, Giuliani mora predati i kolekciju nekoliko satova, uključujući i one koje su mu dali evropski predsjednici nakon napada 11. septembra 2001.; potpisani dres Joe DiMaggio i druge sportske memorabilije; i Mercedes iz 1980. godine u vlasništvu holivudske zvijezde Lauren Bacall. Osim toga, sudija je naredio da Giuliani preda svoj televizor, komade namještaja i nakita.

Liman još nije odlučio da li će Giuliani moći da zadrži kondominijum u Palm Beachu na Floridi, koji takođe posjeduje, ili četiri prstena Svjetske serije New York Yankeesa koje ima, za koje njegov sin tvrdi da mu je dao otac.

Michael Gottlieb, advokat Freemana i Mossa, rekao je CNN-u da je naredba sudije "neophodan i ključni korak u sposobnosti naših klijenata da počnu vraćati nešto od onoga što im je oduzeto".

"Mislim da je današnja presuda primjer kako će pravosudni sistem, iako će možda potrajati i iako može biti potrebna odlučnost i hrabrost ljudi poput Ruby Freeman i Shaye Moss, pozvati moćne ljude na odgovornost za ove razne vrste nepravdi", rekao je on.

Giulianijev glasnogovornik nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Slučaj za klevetu protiv Giulianija i najnoviji koraci za izvršenje presude primjer su kako su se advokati koji su pomagali u Trumpovim planovima subverzije na izborima suočili s posljedicama za te radnje.

Giuliani, koji je prethodno služio kao američki tužilac, također je izgubio svoju advokatsku licencu zbog toga kako je održavao lažne izborne tvrdnje, a profesionalni disciplinski postupci protiv drugih bivših Trampovih advokata su u toku.

Prošlog decembra, savezna porota je naložila Giulianiju da plati skoro 150 miliona dolara za njegove laži o Freeman i Moss, a par od tada radi na prikupljanju novca. Naređeno mu je da plati 16.171.000 dolara Freeman za klevetu, 16.998.000 dolara Moss za klevetu, 20 miliona dolara svakoj ženi za emocionalni bol i ukupno 75 miliona dolara krivične štete.

Giuliani je prošle godine proglašen odgovornim za klevetu protiv Freemana i Mossa nakon što nije odgovorio na dijelove njihove tužbe. Majka i kćerka su u svom slučaju tvrdile da su pretrpjele emocionalnu štetu i povredu ugleda, kao i da su im sigurnost dovedena u opasnost nakon što ih je Giuliani izdvojio kada je iznio lažne tvrdnje o petljanju glasačkih listića u Georgiji, gdje su radile kao izborni radnici tokom Izbora 2020. godine.