Nevjerovatni procent
28

Bizarna situacija u Alžiru: Pobjednik se pridružio opoziciji u kritikovanju rezultata

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je proglašen pobjednikom izbora u Alžiru, predsjednik Abdelmadjid Tebboune pridružio se svojoj dvojici protukandidata u kritikovanju izbornih tijela u zemlji zbog objavljivanja rezultata koji su u suprotnosti s ranijim brojkama o odazivu i lokalnim računanjima.

Tvrdnje o nepravilnostima kvare ono što se ranije činilo kao uvjerljiv reizbor za 78-godišnjeg šefa države.

Alžirska nacionalna nezavisna izborna uprava ili ANIE objavila je u nedjelju da je Tebboune osvojio 94,7% glasova u subotu, daleko nadmašivši svoje protivnike islamistu Abdelalija Hassanija Cherifa, koji je dobio samo 3,2% i socijalistu Youcefa Aouchichea, koji je dobio samo 2,2%.

Nekoliko sati kasnije, Tebboune se pridružio svojim protivnicima u dovođenju u pitanje izvještavanje o rezultatima, pri čemu su tri kampanje zajednički izdale izjavu u kojoj su optužile glavnog izbornog dužnosnika u zemlji da je objavio kontradiktorne rezultate.

U zemlji u kojoj su izbori povijesno bili pažljivo koreografirani događaji, takva zapanjujuća pitanja o nepravilnostima šokirala su Alžirce koji su očekivali da će Tebboune pobijediti na relativno jednostavan način.

Nejasno je što će uslijediti sva tri kandidata koji bacaju sumnju na nepravilnosti i hoće li potaknuti pravna osporavanja ili odgoditi konačnu potvrdu rezultata.

Prebrojavanje objavljeno u nedjelju dalo je Tebbouneu ukupni udio glasova koji je daleko veći od 87% koliko je Vladimir Putin osvojio na izborima u Rusiji u martu i 92% koliko je Ilham Aliyev dobio na izborima u Azerbajdžanu u februaru

No činilo se da napori Tebbounea i članova njegove vlade da potaknu odaziv birača kako bi se projicirao legitimitet nisu uspjeli, jer je manje od jednog od svaka četiri glasača sudjelovao.

Izborni dužnosnici u nedjelju su izvijestili da je glasalo 5,6 miliona od oko 24 miliona birača u zemlji. Tako visoke stope apstinencije, koje ostaju neslužbene, nadmašile bi predsjedničke izbore 2019. na kojima je sudjelovalo 39,9 posto biračkog tijela.

Dužnosnici nisu objasnili zašto su ranije najavili odaziv birača od 48 posto u vrijeme zatvaranja birališta. Prije nego što su se trojica kandidata pridružila ispitivanju razlike, oba Tebbouneova protukandidata izrazila su zabrinutost zbog toga, pozivajući se na vlastite rezultate.

Aouchiche je to nazvao "čudnim". Ahmed Sadok, Cherifov voditelj kampanje, osudio je kašnjenja i način na koji je brojka izračunata.

“To je šteta. To je napad na imidž Alžira, koji će postati predmet podsmijeha nacija", rekao je Sadok ranije tog dana.

Također je rekao da nije bilo dostave podataka o razvrstavanju glasova predstavnicima kandidata i da je stranka zabilježila slučajeve grupnog glasanja putem opunomoćenika i vršenja pritiska na biračke radnike da napuhaju određene brojke.

Tvrdnje o nepravilnostima završavaju izbornu sezonu koja je razbjesnila aktiviste i skupine civilnog društva. Zagovornici ljudskih prava pobunili su se protiv represivne atmosfere sezone kampanje te uznemiravanja i kaznenih progona onih koji su uključeni u opozicone stranke, medijske organizacije i skupine civilnog društva.

Neki su osudili ove izbore kao vježbu gumiranja koja može samo učvrstiti status quo. Amnesty International prošle je sedmice osudio alžirsko "brutalno gušenje ljudskih prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja, mirno okupljanje i udruživanje uoči predsjedničkih izbora u zemlji".

Prije nego što su kandidati doveli u pitanje rezultate, Tebbouneovi pristaše i klevetnici izvukli su zaključke iz rezultata.

Pro-Tebbouneov univerzitetski profesor Abdellaoui Djazouli rekao je na javnoj televiziji da je rezultat bila velika podrška Tebbouneovom programu.

"Predsjednik ima više legitimiteta da nastavi svoje djelovanje kako bi bolje uspostavio svoj projekt za novi Alžir", rekao je na javnoj televiziji.

Ali njegova nevjerovatna pobjeda potaknula je kritike prodemokratskih aktivista koji su izbore dugo vidjeli kao alate koje su političke elite u zemlji koristile za odavanje privida podrške javnosti.

Mnogi su rekli da je najglasnija poruka izašla iz izbora došla od onih koji su se odlučili suzdržati iz straha da će izbori samo učvrstiti i legitimizirati "le pouvoir" - izraz koji se koristi za opisivanje elita koje podupiru vojsku i koje vode zemlju.