Čudna je 2020.
9

Bizarna talačka kriza u Ukrajini: Muškarac oteo autobus pa predsjednik morao napraviti "reklamu" za film

I. P.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nevjerovatna otmica odvila se u utorak u Ukrajini. Priča ima sretan kraj jer je 13 osoba koje su uzete kao taoci u autobusu oslobođeno, ali tek nakon bizarnog videa koji je objavio predsjednik zemlje.

Muškarac naoružan oružjem i eksplozivima oteo je autobus u gradu Lutsku u utorak u jutarnjim satima, izazivajući napeto sučeljavanje s policijom koje je trajalo duže od 11 sati.

Zahtjevi muškarca koji je kasnije identifikovan kao 44-godišnji Maksom Krivoš, tražio je od predsjednika Volodimira Zelenskog da pozove građane da pogledjau dokumentarac iz 2005. godine "Earthlings".

Zelenski je poslušao i objavio video u kojem je pozvao građane da pogledaju pozanti dokumentarac o čovjekovom iskorištavanju životinja.

Nakon pregovora s predsjednikom, muškarac je oslobodio prvo tri, a zatim još deset osoba i izvršio predaju ukrajinskim snagama sigurnosti.

Zelenski je video objavio na svom zvaničnom Facebook profilu, ali je kasnije uklonjen.

"Čestitke svima koji su se borili cijeli dan za puštanje ljudi u Lutsku i zapravo - za svoje živote. Svi smo bili zabrinuti i pratili razvoj događaja, planova rada i promjene u pogledu situacije. Ljudski život je najvažnija vrijednost. Nikoga nismo izgubili. Danas članovi porodice i voljeni mogu zagrliti sve koji su patili dan u autobusu na vidiku. Terorizmu nema mjesta ni u jednoj državi", napisao je Zelenski u kasnijoj objavi.