Optuženi supružnici
26

Bizarnost u SAD-u: Pogrebno društvo davalo porodicama preminulih lažni pepeo, krijući 190 raspadajućih tijela

B. R.
John i Carrie Hallford
John i Carrie Hallford
Američko pogrebno društvo "Return to Nature (Povratak prirodi)", kod kojeg je prije nekoliko mjeseci pronađeno 190 raspadajućih tijela, mora platiti porodicama preminulih obeštećenje u iznosu od 950 miliona dolara.

Naime spomenuto pogrebno društvo u gradu Penrose, u američkoj saveznoj državi Colorado, srodnicima preminulih je davalo lažni pepeo umjesto stvarnih posmrtnih ostataka. Sud je u građanskoj parnici zatražio isplatu obeštećenja, ali, kako je objavio BBC, malo je izgledno da će obeštećenje biti isplaćeno jer su vlasnici pogrebnog društva, supružnici John i Carie Hallford, bili u ozbiljnim finansijskim problemima.

Niti jedno od njih nije prisustvovalo ročištima. John je još u pritvoru dok je njegova supruga puštena uz kauciju.

"Nikada od njih neću dobiti ni novčića, tako da, ne znam, to je malo frustrirajuće", izjavila je za agenciju Associated Press (AP) Crystina Page, koja je 2019. angažirala pogrebno društvo da kremira posmrtne ostatke njenog sina.

Page je četiri godine mislila da su u pepelu posmrtni ostaci njenog sina, a onda je pronađeno njegovo raspadajuće tijelo. Navela je da joj je nepojavljivanje supružnika pred sudom bilo poput šamara.

Advokat srodnika preminulih Andrew Swan je izjavio za AP da su njegovi klijenti od početka insistirali na odgovornosti vlasnika pogrebnog društva, znajući za njihovu finansijsku situaciju.

"Volio bih da su bili (na ročištima), makar samo zato što sam želio da budu na sudskoj klupi, da budu pod zakletvom i da ih pitaju kako su mogli da to urade, ne jednom, ne dva puta, već stotine puta", rekao je Swan.

Više od 100 članova porodica preminulih je uključeno u građansku parnicu. Osim toga, supružnici Hallford su suočeni sa stotinama drugih prijava koje se odnose na neodgovarajuće tretiranje posmrtnih ostataka, krađu, pranje novca i krivotvorenje.

Tužitelji su im ponudili sporazumno priznanje krivice u 190 tačaka za neodgovarajuće tretiranje posmrtnih ostataka. Nije poznato da li ta ponuda tužilaštva još važi.

Istraga je pokrenuta nakon prijave neugodnog mirisa, koji je dopirao s imanja. Nakon te prijave, početkom oktobra prošle godine, na imanju je pronađeno 115 tijela. Oni koji upravljaju pogrebnim društvima u Coloradu ne moraju za to imati licencu, niti čak završenu srednju školu, prenosi BBC.