"Nismo neprijatelji"
31

Bjeloruska opozicionarka: Ukrajinci su naša braća i ne želimo se boriti protiv njih

V. K.
Sviatlana Tsikhanouskaya (Foto: EPA-EFE)
Sviatlana Tsikhanouskaya (Foto: EPA-EFE)
Liderka bjeloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya uputila je poruku vojnicima ove države te je od njih zatražila da odbiju naredbe o učešću u ratu u Ukrajini

Političarka koja se nalazi u egzilu izjavila je kako bjeloruski vojnici ne bi trebali ulaziti u sukobe s Ukrajincima, ali je također pohvalila sve dobrovoljce koji se ovih dana bore na ukrajinskoj strani protiv Rusije.

"Naši bjeloruski vojnici razumiju da su Ukrajinici naša braća i mi ne želimo da se borimo protiv njih. Ne želimo da postanemo neprijatelji", rekla je opozicionarka.

Iako se već sedmicama govori o učešću vojske Bjelorusije u ratu Ukrajini, predsjednik ove države Aleksandar Lukašenko još uvijek nije donio odluku o učešću zemlje u ovom sukobu.

Bjeloruska opozicionarka naglasila je kako vojnici, ukoliko Lukašenko odobri učešće bjeloruske vojske u Ukrajini, ne bi trebali pristati na ovu opciju.

"Bjeloruski vojnici ne moraju dijeliti odgovornost za aktivnosti Lukašenkovog režima. Također, pohvalila bih bjeloruske dobrovoljce koji se bore na ukrajinskoj strani. Veoma smo ponosni na njih. Oni brane nezavisnost Ukrajine, ali brane i našu budućnost", zaključila je Sviatlana Tsikhanouskaya.

Inače, bjeloruski dobrovoljci još od 2014. godine i početka rata u Ukrajini učestvuju u borbenim dejstvima na strani ukrajinske vojske. Još tokom rata u Donbasu 2015. godine formiran je bataljon Kastuš Kalinouški, nazvan po bjeloruskom vođi iz 19. stoljeća, a koji su činili dobrovoljci iz ove države.

Invazijom Rusije na Ukrajinu, odred je proširio svoje aktivnosti, a 5. marta 2022. godine saopćeno je kako se 200 Bjelorusa pridružilo bataljonu.