Bizarno ili ne?
0

Bjeloruski ministar iznio zanimljivu teoriju: Tvrdi kako su Pokemoni korišteni u špijunske svrhe

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako smo do sada mogli čuti brojne izjave koje se tiču špijunaže, zvaničnik bjeloruskog ministarstva odbrane definitivno je otišao korak dalje te je za špijunažu okrivio i popularnu igricu Pokemon Go.

Gostujući u talkshowu u Bjelorusiji, šef odjela za ideološki rad ministarstva Aleksandar Ivanov izjavio je kako je Pokemon Go instrument zapadnih obavještajnih službi. To je potkrijepio time što je izjavio kako je igrica korištena za prikupljanje informacija o bjeloruskoj avijaciji u blizini Minska i to još prije deset godina.

"Šta mislite, gdje je bilo najviše Pokemona u to vrijeme? Na teritoriji 50. zrakoplovne baze, gdje je pista i gdje ima dosta vojne avijacije. Tamo je bilo najviše Pokemona. Zar ovo nije obavještajna informacija?", naveo je.

Ivanov je spomenuo Pokemon Go tokom rasprave o objektima koji će najvjerovatnije biti na meti špijuna.

Igrica Pokemon Go nastala je 2016. godine te je omogućila milionima igrača da koriste svoje pametne telefone za pohranjivanje tzv. digitalnih Pokemona.

Novi korisnici su tada informisani kako Pokemone mogu pronaći u svakom uglu. Općenito, Pokemon je japanska medijska franšiza koja uključuje videoigrice, karte za igranje te TV seriju koja je pokrenuta još 1996. godine, a bila je izuzetno popularna i na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pojavu igrice Pokemon Go ranije je komentirala i Rusija te su saopćili kako bi igrica mogla predstavljati sigurnosni rizik, a ruski propagandisti su tvrdili kako Pokemon Go predstavlja zavjeru američke obavještajne agencije CIA