Cilj ograničit napad
170

Blinken kolegama iz G7 najavio da bi Iran mogao napasti Izrael u naredna dva dana

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je kolegama iz zemalja G7 da Washington vjeruje da bi iranski napad na Izrael mogao započeti u sljedećih 24 do 48 sati, izvještava ugledni Axios pozivajući se na izvore upućene u poziv.

Prema izvještaju, Blinken je razgovarao sa svojim kolegama usred napora SAD-a da deeskalira napetosti u regiji i spriječi izbijanje sveopćeg rata.

Budući da SAD vjeruje da je iranski napad neizbježan nakon ubistva najviših dužnosnika Hezbolaha i Hamasa prošle sedmice, Blinken je rekao dužnosnicima tokom poziva da je pritisak na Teheran da ograniči svoj napad najbolji način da se izbjegne regionalni rat.

Blinken je rekao da SAD ne zna tačno vrijeme planiranog iranskog napada, dodaje Axios, ali vjeruje da bi mogao početi već u ponedjeljak.

Američki predsjednik Joe Biden sazvat će svoj tim za nacionalnu sigurnost u prostoriji za situacije u ponedjeljak kako bi razgovarali o razvoju događaja na Bliskom istoku, saopćila je Bijela kuća.

Također će razgovarati s jordanskim kraljem Abdullahom, dodaje Bijela kuća.

Prema ranije objavljenim informacijama, Iran je odbio posredovanja arapskih država, a navodno su neki zvaničnici naznačili da Iran nema problema sa tim da dođe do općeg rata.