Sastao se s Netanyahuom
93

Blinken posjetio Izrael deveti put od oktobra, govorio o prekidu vatre i indirektno prozvao Iran

S. Š.
Blinken i Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Blinken i Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je tokom posjete Izraelu da je trenutna runda pregovora o prekidu vatre "možda posljednja prilika" za posredovanje u primirju i razmjeni talaca i zarobljenika u Gazi.
Blinken se sastao sa izraelskim zvaničnicima, uključujući trosatni razgovor jedan na jedan s premijerom Benjaminom Netanyahuom u ponedjeljak tokom putovanja u Tel Aviv prije nego što otputuje u Egipat.

Putovanje najvećeg američkog diplomate, što je njegova deveta posjeta Izraelu od izbijanja rata, dio je obnovljenih međunarodnih napora da se postigne prekid vatre nakon nedavnih atentata na najvišeg komandanta Hezbolaha i političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, u Libanu i Iranu.

"Ovo je odlučujući trenutak, vjerovatno najbolja, možda i posljednja prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da se stvore bolji uslovi ka uspostavi mira i sigurnosti", rekao je Blinken prije sastanka s predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom.

Potom se indirektno obratio Iran i na njegovu ulogu kakvu ima u odnosu Izrael - Gaza.

"Također je vrijeme da se osigura da niko ne poduzme bilo kakve korake koji bi mogli poremetiti ovaj proces. I zato radimo na tome da ne dođe do eskalacije, da nema provokacija, da nema radnji koje nas na bilo koji način udaljavaju od postizanja ovog dogovora", rekao je on aludirajući na Iran, piše Guardian.

Najnoviji pregovori započeli su u Dohi prošle sedmice i očekuje se da će se nastaviti u Kairu u srijedu ili četvrtak. Hamas je u više navrata već rekao da su indicije o ikakvog napretku u pregovorima "samo iluzija".