Želi deeskalaciju
0

Blinken razgovarao s Gallantom, pozvao na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je telefonski s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom te pozvao na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, saopćio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

"Državni sekretar ponovio je hitnu potrebu za postizanjem prekida vatre u Gazi koji bi osigurao oslobađanje talaca, porast humanitarne pomoći i stvorio uslove za širu regionalnu stabilnost", naveo je u saopćenju.

"Blinken je također raspravljao o tome kako eskalacija nije u interesu nijedne strane", tvrdi Miller.

Tokom noći na 9. august, čelnici Egipta, Katara i Sjedinjenih Država izdali su zajedničko saopćenje, pozivajući Izrael i Hamas da nastave pregovore o prekidu vatre u Gazi 15. augusta u Dohi ili Kairu.

Posrednici su također signalizirali spremnost za predstavljanje konačnog nacrta sporazuma, koji se temelji na načelima koje je iznio američki predsjednik i podržava se rezolucija 2735 Vijeća sigurnosti UN-a.

Sat vremena nakon te objave, Izrael je izrazio spremnost poslati delegaciju koja će sudjelovati u tim razgovorima. Hamas još nije službeno objavio hoće li sudjelovati, prenosi TASS.