Tri tačke na stolu
24

Blinken se neplanirano sastao sa Lavrovom prvi put nakon invazije Rusije na Ukrajinu

T. K.
Foto: Twitter / People's Daily, China
Foto: Twitter / People's Daily, China
Državni sekretar Amerike Antony Blinken kratko je danas razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama Samita G20 u glavnom gradu Indije New Delhiju.

Blinken i Lavrov su se ipak sastali nakon što je Blinken jučer izjavio da ne planira nikakav sastanak u četiri oka s Lavrovom, a ruska vlada optužila zapadne nacije za "ucjene i prijetnje".

Ovo je prvi sastanak jedan na jedan između dvojice najviših diplomata otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu prije više od godinu dana.

Blinken je Lavrovu iznio tri tačke, rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta, prenosi New York Times.

Prva je stvar da će Amerika nastaviti podržavati Ukrajinu u njezinoj odbrani od Rusije koliko god bude potrebno.

Druga da bi se Rusija trebala ponovno pridružiti Novom START-u, ugovoru o kontroli nuklearnog naoružanja iz kojeg se nedavno povukla, i pridržavati se uslova iz tog sporazuma.

I treća da bi Rusija trebala osloboditi Paula Whelana, američkog državljanina u zatvoru.

Ranije danas na sastanku ministara vanjskih poslova G20 Blinken je ponovio snažan poziv Rusiji da se povuče iz Ukrajine, optužujući Moskvu za podrivanje međunarodnog mira i stabilnosti.

Lavrov je rekao da neće biti zajedničke izjave zbog neslaganja oko rata u Ukrajini. Napao je zapadne zemlje zbog "provociranja sukoba i potpirivanja slanjem oružja".

Podsjećamo, Lavrov ovih dana boravi u glavnom gradu Indije u čast izložbe o Lavu Tolstoju i Mahatmi Gandiju.

"Rusija i Indija dosljedno odbacuju neokolonijalne prakse kao što su jednostrane sankcije, prijetnje i ucjene prema suverenim državama", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na otvaranju izložbe u Nju Delhiju, gdje se održava sastanak ministara vanjskih poslova Grupe 20 (G-20), Lavrov je rekao da Rusiju i Indiju ujedinjuje spremnost da prijeđu na "pravedniji i demokratski, policentrični svjetski poredak."

"Moskva i New Delhi dosljedni su protivnici neokolonijalnih praksi kao što su nelegitimne jednostrane sankcije, prijetnje, ucjene i druge vrste pritiska na suverene države", naglasio je Lavrov.

Ruski ministar je održao i bilateralni sastanak s indijskim kolegom Subrahmaniamom Jaishankarom, izrazivši zadovoljstvo što upravo Indija predsjedava grupom G-20.

Nakon sastanka, Jaishankar je na Twitteru napisao da su dva ministra imala "široku diskusiju" na marginama ministarskog sastanka G-20, prenosi "Yeni Safak".