Osveta za napad
147

Bliski istok na rubu totalnog rata: Hezbolah ispalio 140 raketa na Izrael

B. H.
Foto: Almayadeen
Foto: Almayadeen
Libanski pokret Hezbolah je uzvratio nakon ovosedmičnih napada na njihove pripadnike ispalivši 140 raketa na područje sjevernog Izraela.

Izraelska vojska saopćila je da su rakete pale u tri vala u petak poslijepodne ciljajući mjesta duž granice s Libanom.

Hezbolah je saopćio da je raketama katjuša gađao nekoliko mjesta duž granice, uključujući više baza protuzračne odbrane, kao i stožer izraelske oklopne brigade za koji su rekli da su ga pogodili prvi put.

Hezbolah je rekao da su rakete bile odmazda za izraelske napade na sela i kuće u južnom Libanu.

Kao mete napada naveli su raketni bataljon u kasarni Yoav te štab protuzračne i raketne odbrane u Kili. Raketna baza protuzračne odbrane u Beriji također je bila meta, dodaje se.

Istakli su kako su još gađali dvije vojne lokacije na Golanskoj visoravni, uključujući kasarnu Al-Ulaika, sjeverno od Katzrina i oko 20 kilometara od libansko-palestinske granice, te kasarnu Yarden.

Izraelska vojska je potvrdila da je oko 140 raketa lansirano na sjeverni Izrael. Dodali su da je protuzračna odbrana presrela neke od 120 raketa koje su lansirane na Golansku visoravan, Safed i područja Gornje Galileje.

Dodaju kako vatrogasne i spasilačke službe u nekoliko područja gase požare izazvane raketama koje Izrael nije uspio presresti. Još oko 20 raketa ispaljeno je na Meiron i Netuu.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasrallah je u jučer obećao da će nastaviti sa svakodnevnim napadima na Izrael uprkos ovosedmičnoj smrtonosnoj sabotaži komunikacijskih uređaja njegovih članova, koju je opisao kao "teški udarac".

Hezbolah i Izrael razmjenjuju gotovo svakodnevnu vatru od 8. oktobra, dan nakon prve paljbe u ratu između Izraela i Hamasa, ali je današnje lansiranje snažnije od uobičajenog.