Doveo živote u opasnost
0

Bloomberg otpustio novinara zbog rane objave vijesti o razmjeni zatvorenika između SAD-a i Rusije

N. Ž.
Evan Gershkovich (Foto: EPA-EFE)
Evan Gershkovich (Foto: EPA-EFE)
Američki list Bloomberg je objavio da će doći do razmjene zatvorenika između SAD-a i Rusije prije službene potvrde, a zbog ovog propusta je barem jedan novinar ovog medija dobio otkaz, piše Guardian.

Urednički tim Bloomberga je situaciju adresirao u e-mailu poslanom svim zaposlenicima, gdje je pojašnjeno da je ovim potezom u opasnost stavljena cijela razmjena i, samim tim, životi američkih zatvorenika.

Rečeno je i da je disciplinirano nekoliko novinara koji su učestvovali u objavi ove vijesti. Nije navedeno koje su sankcije pretprili, ali Guardian piše da je barem jedan od njih dobio otkaz.

Bloomberg je prvi objavio ovu vijest, što je izazvalo kritike drugih medija. Među njima je prednačio Wall Street Journal, čiji novinar Evan Gershkovich je bio fokus ove razmjene u SAD-u. Iz WSJ-a navode da su vijest imali i prije, ali su s objavom čekali dok se razmjena ne finalizira.

Prema pisanju Washington Posta, novinarka koja je dobila otkaz je Jennifer Jacobs. Ona je na X-u objavila da više nije dio Bloomberga, ali i rekla da "nikada svjesno ne bi stavila život kolege u opasnost", misleći na Gershkovicha.

Podsjetimo, SAD i Rusija su obavile najveću razmjenu zatvorenika od kraja Hladnog rata. Ukupno su oslobođene 24 osobe, a fokus je bio na Gershkovichu sa strane SAD-a, te Vadima Krasikova sa strane Rusije.