Snimak obišao svijet
58

Bolna priča iz Gaze: Otac otišao po rodne listove blizanaca, kada se vratio bebe su bile ubijene

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Novorođeni blizanci ubijeni su u izraelskom zračnom napadu na Gazu dok je njihov otac bio u uredu lokalne vlasti kako bi prijavio njihovo rođenje.

Asser, dječak, i Ayssel, djevojčica, imali su samo četiri dana kada je njihov otac Mohammed Abu al-Qumsan otišao po njihove rodne listove. Dok je bio odsutan, njegovi susjedi su ga zvali i rekli da je njihova kuća u Deir al Balahu bombardovana.

U udaru je ubijena i njegova supruga te baka blizanaca.

"Ne znam što se dogodilo. Rečeno mi je da je granata pogodila kuću. Nisam ih imao vremena ni proslaviti", kazao je Qumsan.

Prema novinskoj agenciji AP, porodica je slijedila naredbu o evakuaciji grada Gaze u prvim sedmicama rata između Izraela i Gaze, tražeći sklonište u središnjem dijelu pojasa, prema uputama izraelske vojske.

Izrael tvrdi da pokušava izbjeći ranjavanje civila i za njihovu smrt okrivljuje Hamas. U posljednjih nekoliko sedmica napadnuto je više takvih skloništa u Gazi.

U subotu je izraelski zračni napad na školsku zgradu koja je pružala utočište raseljenim Palestincima u gradu Gazi ubio više od 70 ljudi.