Predsjednički ukaz
0

Borba protiv korupcije: Zelenski raspustio odbore za socijalnu i medicinsku procjenu ukrajinskih vojnika

D. Dž.
U cilju borbe protiv mita i korupcije u civilnim službama ukrajinskog ministarstva odbrane, predsjednik Volodimir Zelenski je raspustio odbore za socijalnu i medicinsku procjenu.

Ukazom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog broj 732 ukinuti su odbori za medicinsku i socijalnu procjenu ukrajinske vojske.

Ovi odbori su vršili procjenu stepena invaliditeta koji su zadobili vojnici ukrajinske vojske pri čemu su na osnovu tog invaliditeta određeni broj pripadnika ukrajinske vojske i penzionisali.

Prema pisanjima ukrajinskih medija ovaj ukaz je donesen obzirom na brojne nepravilnosti u radu ovih odbora ali i zbog osnovane sumnje za korupciju unutar odbora. Kabinetu ministra odbrane su naloženi zadaci za formiranje radnih grupa koje će utvrditi sve nepravilnosti u procesu donošenja procjena koje će se poništiti.

Predviđene su izmjene i dopune Krivičnog zakona Ukrajine kojima bi predsjednik i članovi ovih odbora bili podložni krivičnoj odgovornosti za nedozvoljeno bogaćenje.

Ovim mjerama ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski nastoji suzbiti korupciju unutar struktura ukrajinske vojske, obzirom da zapadni saveznici sve češće kritiziraju ukrajinski establišment po ovoj osnovi.