Odbrana brodova
142

Borba s Hutima u Crvenom moru sve više košta SAD, troše se milioni dolara dnevno

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Huti već nekoliko mjeseci intenzivno napadaju brodove koji prolaze kroz Crveno more, a najveću cijenu plaća SAD, čija je uloga da komercijalne brodove zaštiti u ovom dijelu svijeta.

Od novembra prethodne godine, kada su Huti intenzivirali napade na plovila u Crvenom moru, SAD su potrošile milione dolara na odbranu ovih brodova.

Politico piše da je to sukob u kojem prednost ima jemenska grupa, zbog činjenice da napade većinom izvršavaju jeftinim dronovima koji se relativno brzo prave, dok SAD mora ulagati velike količine novca i opreme da njihove mete adekvatno odbrane.

Osim novca, SAD troše i druge resurse, poput stacioniranja svojih borbenih plovila u ovom regionu. Oni se koriste za odbranu komercijalnih brodova, ali i kao baze za napade na Hute.

Procjenjuje se da je 800 raketa ispaljeno prema pozicijama Huta u Jemenu, te da je izvedeno sedam bombardovanja od novembra. Sve to košta mnogo novca i zahtjeva intenzivne resurse koji, prema mišljenju američkih političara, bi se trebali čuvati za druge namjene.

Iako su Huti naveli da su im mete plovila povezana s Izraelom, nisu birali koga će gađati u prethodnom periodu, što je dovelo do eskalacije sukoba, te su SAD bile primorane dovući još više svojih vojnih resursa u region Crvenog mora.

Političari u Washingtonu upozoravaju da će ove borbe dovesti do povećanja budžeta ministarstva odbrane SAD-a za mnogo više od onoga što se najavljivalo. Budžet za 2024. godinu je bio 841.4 milijardi dolara, a strahuje se da će još novca biti potrebno kako bi se očuvalo stanje najveće pripremljenosti u narednom periodu.

Također, optužuju Iran za pomoć Hutima, govoreći kako su oni razlog zbog čega ova jemenska grupa može doći do dronova koji su jeftini i koji se mogu lako napraviti u masovnim brojevima. Neki čak predlažu udar na Iran kao finansijera Huta, iako analitičari upozoravaju da bi to dovelo do mnogo većeg sukoba.

Politico dalje kaže kako je u devet mjeseci akcija mornarice SAD-a u Crvenom moru ispaljeno više od 135 Tomahawk raketa, koje koštaju oko dva miliona dolara po raketi. Također, ističu se i brojke od 155 drugih raketa, čija je cijena procjenjuje na dva do četiri miliona dolara po komadu.

Problem za SAD, prema analitičarima, je što se resursi koji se koriste u borbi protiv Huta mogu biti izrazito važni u bilo kojem sukobu koji bi se mogao desiti s Kinom. Iako vojno-industrijski kompleks u SAD-u ima kapacitet za proizvodnju velike količine oružja i municije, ali da bi i to moglo biti nedovoljno ako dođe do sukoba s Kinom, čiji vojni kapaciteti su još pod velom tajne.