Zabrana zone letenja
17

Boris Johnson: Agonija zbog odbijanja zahtjeva Zelenskog da se zatvori nebo iznad Ukrajine

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Velike Britanije Boris Johnson i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski skoro svakodnevno komuniciriraju i u tim razgovorima odgovor na pitanje da li će se uspostaviti zona zabrane letova, odgovor je razočaravajuće ne.

U intervju za Sky News britanski premijer naveo je kako Velika Britanija i NATO ne mogu preći tu liniju. Predsjednik Zelenski izjavio je kako su zapadne države neodlučne kada je riječ o zatvaranju neba protiv onih koje on zove nacistima.

“Ako ste ujedinjeni protiv nacista i ovoga užasa, morate to napraviti. Nemojte čekati da vas ja pitam nekoliko puta, million puta. Zatvorite nebo i zaustavite bombardovanja” izjavio je Zelenski.

No Velika Britanija, SAD i NATO kontinurano odbacuju pozive Zelenskog za uspostavu zone zabrane letova jer bi to značilo da bi se ruski avioni koji prekrše ovu odluku morali obarati a što bi zauzvrat značilo započinjanje novog svjetskog rata.

“U agoniji sam, apsolutnoj agoniji. Razgovaram na tu temu barem nekoliko puta sedmično sa Volodimirom i težina je u tome što bi to značilo da ja moram narediti našim pilotima da idu u misiju obaranja brzih ruskih aviona” rekao je premijer Johnson.

Također je izjavio kako se plaši da će u nekom trenutku Vladimir Putin upotrijebiti hemijsko oružje .

“Nakon što su izjavljivali da njihovi neprijatelji skladište hemijsko oružje, plašim se da bi oni mogli biti ti koji će rasporediti hemijsko oružje jer opravdanje imaju u maskirovki- lažnoj priči, spremni su za to” istakao je Johnson.

“Vidjeli smo to u Siriji, pa čak i u Velikoj Britaniji. To je ono što su oni već radili. To je cinična , barbarska vlada” dodao je.

Od prošle srijede, Rusija tvrdi kako je otkrila program vojnog biološkog naoružanja u Ukrajini koje uključuje patogene poput kuge i antraksa što su zvaničnici SAD-a odbacili kao apsurdnu propagandu.