Ironična situacija
0

Boris Johnson još ne može prodavati svoje memoare u Briselu zbog Brexita kojeg je predvodio

N. Ž.
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Memoari bivšeg premijera Velike Britanije Borisa Johnsona izašli su u prodaju 10. oktobra, a britanski političar zbog Brexita, kojeg je on neformalno predvodio, mora čekati još sedam dana da počne prodaju svoje knjige u Briselu i ostatku EU.

Johnson je 2015. i 2016. godine vodio izrazito aktivnu kampanju protiv ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji, a na kraju je ostvario političku pobjedu, kada je na referendumu izglasan Brexit.

Međutim, osam godina kasnije, Johnson je na svojoj koži osjetio posljedicu tog procesa. Naime, zbog izlaska Velike Britanije iz EU, sva roba iz ove zemlje je podložna dodatnim kontrolama, a to značajno usporava izvoz prema ostatku Evrope.

U isječcima memoara koji su objavljeni u britanskim medijima, Johnson je imao neke bombastične izjave i tvrdnje.

Tako je, između ostalog, otkrio da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu stavio bubice za prisluškivanje u njegov toalet, kao i da je kraljica Elizabeta, koja je preminula 2022. godine, imala rak kostiju.

Svakako najbizarnija priča veže se za 2021. godinu, kada je, kako tvrdi Johnson, Velika Britanija planirala vojnom intervencijom preuzeti vakcine protiv virusa Covid-19 iz fabrike u Nizozemskoj.