Nakon jezivih izjava
164

Borrell pozvao na uvođenje sankcija radikalnim izraelskim ministrima: Potiču na ratne zločine

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je u novoj objavi na razmatranje sankcija protiv radikalnih izraelskih ministara Itmara Ben Gvira i Bezalela Smotricha.

"Dok se svijet zalaže za prekid vatre u Gazi, ministar Ben Gvir poziva na smanjenje goriva i pomoći civilima. Kao i zlokobne izjave ministra Smotricha, ovo je poticanje na ratne zločine. Sankcije moraju biti na našem dnevnom redu za EU", napisao je Borrell.

On je naveo da podržava visokog komesara UN-a za ljudska prava Volkera Turka u njegovim oštrim osudama.

"Pozivam izraelsku vladu da se nedvosmisleno distancira od ovih poticanja na počinjenje ratnih zločina i pozivam je da se u dobroj vjeri uključi u pregovore koje omogućuju SAD, Katar i Egipat za trenutni prekid vatre", naveo je Borrell.

Podsjećamo, Ben Gvir je kazao kako bi Gazi trebalo blokirati dovod goriva i hrane i da bi to brzo dovelo do pokoravanja. Smotrich je kazao da bi bilo opravdano ubiti dva miliona Palestinaca, ali da to ne mogu uraditi zbog međunarodne situacije.

Prošlog mjeseca američki dužnosnici rekli su za The Times of Israel da je Bidenova administracija razmatrala uključivanje oba ministra u sankcije protiv ekstremističkih doseljenika optuženih za napade na Palestince na Zapadnoj obali. Dva američka dužnosnika izjavila su da je ta ideja iznesena nekoliko puta.

Američki predsjednik Joe Biden isprva je odbacio ideju, tvrdeći da SAD ne bi trebao sankcionirati izabrane dužnosnike. No, prijedlog se ponovno pojavio kako su se napadi izraelskih doseljenika na Palestince nastavili i kako su izraelske vlasti nastavile poduzimati korake za širenje svog otiska na Zapadnoj obali, rekli su dužnosnici.