Frustrirani u Tel Avivu
59

Borrell u ime EU podržao presudu haškog suda o ilegalnoj izraelskoj okupaciji: "To je moralno"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef evropske diplomatije Josep Borrell kazao je da EU prima na znanje odluku najvišeg suda Ujedinjenih naroda u Haagu prema kojoj je 57-godišnja okupacija palestinskih teritorija od strane Izraela nezakonita.

Borrell je dodao kako je to stajalište "u velikoj mjeri u skladu sa stajalištima EU".

Međunarodni sud pravde (ICJ), sa sjedištem u Haagu, u petak je izdao opširno mišljenje o ovom pitanju. Izrael je presudu odmah nazvao "odlukom punom laži".

Međutim, Borrell je u svojoj izjavi u subotu pozvao na podršku stajalištu ICJ-a. Ustvrdio je da je "u svijetu stalnih i sve češćih kršenja međunarodnog prava naša moralna dužnost ponovno potvrditi nepokolebljivo opredjeljenje da dosljedno podržavamo sve odluke Međunarodnog suda pravde, bez obzira na predmet spora".

Borrell je u izjavi ujedno dodao da će mišljenje suda "trebati temeljitije analizirati, također s obzirom na njegove posljedice za politiku EU".

Presuda ICJ-u i podrška EU-a vjerojatno će povećati diplomatski pritisak na Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je odluku MSD-a.

"Jevrejska nacija nije okupator u vlastitoj zemlji - ni u našoj vječnoj prijestolnici, Jerusalemu, ni u zemlji naših predaka u Judeji i Samariji" (okupirana Zapadna obala), rekao je Netanyahu u svojoj izjavi.

U junu 1967. Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, Golansku visoravan od Sirije i Pojas Gaze i Sinajski poluotok od Egipta u Šestodnevnom ratu protiv svojih arapskih susjeda. Naknadno je počeo naseljavati 70.000 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija. UN je kasnije ovu okupaciju palestinskog teritorija proglasio nezakonitom. Egipat je vratio Sinaj prema mirovnom sporazumu s Izraelom iz 1979.

ICJ je u petak saopćio da izraelska politika naseljavanja kao i njegovo korištenje resursa na palestinskim teritorijima predstavljaju kršenje međunarodnog prava; opisao je daljnju prisutnost Izraela na palestinskim teritorijima kao nezakonitu i smatra da je izraelska okupacija ovih teritorija "de facto aneksija".

Ovo nezavisno mišljenje ICJ je pripremio na zahtjev Opće skupštine UN-a. U njemu je također naveo da Izrael sistematski diskriminira Palestince na okupiranim područjima te da praksa Izraela, prema sudu, krši pravo Palestinaca na samoodređenje.