Mišljenje analitičara
72

Bosni i Hercegovini ne bi odgovarao drugi Bidenov mandat, a Trumpov bi bio "gotovo katastrofa"

A. L.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama već su u centru pažnje svjetske javnosti, iako je do dana izbora ostalo još četiri mjeseca. Izbor Joea Bidena ili Donalda Trumpa neće biti isti po svijet, a samim tim i po Bosnu i Hercegovinu.
Ovim povodom razgovarali smo sa doktorom političkih nauka Jasminom Mujanovićem. Za početak razgovora smo ga upitali misli li da može doći do zamjene Bidena kao kandidata Demokratske stranke nakon loše prve debate protiv Trumpa.

"Mislim da su šanse da će Biden biti zamijenjen gotovo ravne nuli. Tu postoji jedna vrsta institucijalne mreže koja neće dozvoliti tako nešto. Možda je takva promjena poželjna, ali ne bih sada ulazio u to. To ne pomaže nikome da razumije situaciju bolje. Jednostavno, ne očekujem da se tako nešto desi", kazao je.

Osvrnuo se na Kamalu Harris koja se u javnosti sve češće pominje kao najvjerovatnija zamjena za Bidena ako aktuelni predsjednik odstupi.

"Mislim da je Harris u posebnoj poziciji. Iako bi ona bila najlogičnija zamjena za Bidena, ona se na svojoj poziciji potpredsjednice nije do sada posebno ostvarila i pokazala. Poprilično je nepoznata ličnost u javnom i političkom životu. U tom kontekstu demokrate nemaju dobru alternativu za Bidena, iako je on možda loš kandidat", kazao je.

Ipak, naglašava da ako je Biden loš kandidat, treba reći da je i Trump, pa za predstojeće izbore kaže da su historijska posebnost jer imamo "dva veoma loša kandidata, dva izuzetno nepopularna kandidata".

"Iako, naravno jedan jeste ne samo nepopularan nego i jedna vrsta egzistencijalne prijetnje po ustavni poredak SAD-a ali i za cijeli geopolitički poredak u kojem SAD ima izuzetno izraženu važnost", objasnio je, misleći na Trumpa.

Osvrnuli smo se na to kako bi izbor jednog ili drugog, posebno Trumpa, uticao na situaciju u Evropi, Zapadnom Balkanu ali i BiH.

"Za Evropu, Zapadni Balkan i BiH ovo su izuzetno specifični izbori jer moramo priznati da je, barem iz bh. perspektive, administracija Joea Bidena veliko razočarenje. Možda zato što su očekivanja Bosanaca i Hercegovaca i naših analitičara, gdje uključujem i sebe, bila previše napuhana. Imali smo nerealna očekivanja. Ali, moramo priznati da između Trumpove administracije i Bidenove nismo primijetili neku veliku promjenu u smislu američkih prioriteta u ovom regionu. Pod Bidenom se nastavila snažna podrška politici Aleksandra Vučića te što se tiče njegove interne politike, odnosno destrukcija onog malo što je ostalo od srbijanske demokratije, ali i njegovih napada na suverenitet BiH, Kosova i Crne Gore. U tom smislu, zvanični Beograd je nastavio da bude apsolutni centar američkog razmišljanja o Zapadnom Balkanu što je problematično za BiH, Crnu Goru i Kosovo. Ono što je još još problematično jeste snažna podrška Bidenove administracije za mahinacije Zagreba, odnosno Vlade Andreja Plenkovića i njihove konstantne napade na demokratske procese unutar BiH, pogotovo u vezi s izmjenom Izbornog zakona. Ako je Bidenova administracija centrirala interese Zagreba i Beograda u njihovoj regionalnoj politici, a mislim da je pošteno reći da jeste, to je za BiH veliki problem. Ako zamislimo da bi se takva politika nastavila u drugoj Bidenovoj administraciji, to bi nastavio biti veliki problem za BiH i u tom smislu nastavak Bidenove administracije nije pozitivan za BiH", objasnio je.

Ipak, kaže da bi posljedice eventualne Trumpove pobjede mogle biti "gotovo katastrofalne", ne samo po BiH nego po cijelom transatlantskom sistemu.

"Trumpove prijetnje da povuče SAD iz NATO saveza i da prestane svoju vojnu i političku pomoć Ukrajini, to bi imalo izuzetno negativne posljedice po Evropu, Balkan i BiH. Pobjeda Trumpa bi bila svojevrsna ustavna kriza za samu SAD. Vi biste imali čovjeka koji je vodio neku vrstu državnog udara koji bi ponovo bio izabran za predsjednika. To je jedna situacija koja je toliko specifična i čije posljedice bi mogle biti toliko katastrofalne da, koliko sam god pesimističan u pogledu Bidena, mislim da je Trump u nekoj svojoj posebnoj kategoriji opasnosti, ne samo po BiH nego po cijeli demokratski svijet", kazao nam je.

Podsjetimo, posljednje ankete nakon prve debate daju jasnu prednost Trumpu i s ove tačke gledišta Biden je u velikom problemu i teško će nadomjestiti zaostatak koji ima.

Biden je sve češće na udaru kritika američke javnost, čak i demokrata zbog čestih gafova, godina, ali i generalno psihičkog i fizičkog stanja. Mnogi sumnjaju u to da bi mogao biti dobar predsjednik još jedan mandat.

Demokratska stranka zbog svih problema koje ima Biden se suočava sa brojnim otkazima finansiranja i narednih nekoliko intervjua Bidena moglo bi biti ključno u tom pogledu.