Raste nezadovoljstvo
27

Brisel pozvao na istragu o izbornim nepravilnostima u Gruziji

FENA/Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska unija je pozvala Gruziju da brzo i transparentno istraži navodne nepravilnosti tokom jučerašnjih parlamentarnih izbora da bi ponovo izgradila povjerenje u izborni proces.

"Pozivamo Centralnu izbornu komisiju Gruzije i druge relevantne organe da ispune svoju dužnost da brzo, transparentno i nezavisno istraže izborne nepravilnosti i navode o njima. Te nepravilnosti moraju biti razjašnjene i otklonjene. To je neophodan korak ka ponovnoj izgradnji povjerenja u izborni proces", navodi se u saopćenju objavljenom na stranici Evropske unije.

U objavi se dodaje da "izborni posmatrači izvještavaju o neujednačenim uslovima, kampanji koja je izazvala podjele u polarizovanoj atmosferi i značajnoj zabrinutosti zbog uticaja nedavnih zakonskih amandmana na ovaj izborni proces".

Povodom rezultata izbora oglasila se i opoziciona Koalicija za promjene te su naveli kako njihovi zastupnici neće preuzeti svoje mandate. Opozicione stranke kritikovale su rezultate izbora prema kojima je stranka Gruzijska san osvojila 53 posto glasova, u odnosu na 38 posto koliko su osvojile opozicione stranke.

Ovakav odnos snaga omogućava stranci Gruzijski san da formira vlast bez potrebe za koaliranjem s drugim strankama.

Uoči izbora, vladajuća stranka je također obećala da će zabraniti gotovo sve opozicione stranke, i donijela je niz zakona u ruskom stilu koji označavaju grupe za ljudska prava i medije koje podržava Zapad kao "strane agente" i stavljaju van zakona javne reference na LGBTQ+ zajednicu.

Zajedničku izjavu u kojoj se proglašava da glasanje nije bilo ni slobodno ni pošteno potpisalo je više od deset evropskih i kanadskih političara, uključujući i predsjednike parlamentarnih odbora za vanjske poslove u Njemačkoj, Litvaniji, Irskoj i Ukrajini.

"U tom kontekstu, Evropska unija ne može priznati rezultat", navodi se.