Kritike upućene Orbanu
27

Brisel traži objašnjenje: Mađarska olakšala proces dobijanja vize za građane Rusije i Bjelorusije

N. Ž.
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Mađarska je odlučila olakšati proces dobijanja vize za strane radnike iz Rusije i Bjelorusije, čime je izazvala žestoku reakciju iz Brisela.

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson poslala je pismo vlastima u Budimpešti, koje predvodi premijer Mađarske Viktor Orban, zbog ove odluke.

"Rusija je sigurnosna prijetnja. Treba nam više, a ne manje opreza. Davanje potencijalnim agentima i špijunima iz Rusije lakši pristup Evropskoj uniji bio bi rizik za sigurnost svih nas", napisala je Johansson.

Program "nacionalne kartice" prije je bio otvoren građanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Ukrajine, Moldavije i Sjeverne Makedonije, a novom odlukom Orbanove vlade, dodane su Rusija i Bjelorusija.

Radi se o dvogodišnjoj vizi za radnike koja u mnogočemu olakšava proces sigurnosnih provjera i procedura. Može se produžiti za još tri godine, a time bi se ispunili uslovi za potencijalno državljanstvo.

Orban i njegova vlada su naveli da će ruski i bjeloruski radnici većinom raditi u građenju nuklearne elektrane koja će raditi na tehnologiji iz Rusije, a optužbe iz Brisela nazvali su apsurdne i licemjerne, navodeći da je "migracioni sistem Mađarske najstrožiji u EU."

Ipak, iz Brisela su najavili da će biti posljedica, mada nisu objavljivali više detalja.