Vrijedne rude
49

Britanci analizirali kako Rusija krade resurse iz okupiranog dijela Ukrajine

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U svom najnovijem obavještajnom pregledu rusko-ukrajinskog rata, Ministarstvo odbrane Velike Britanije analiziralo je kako je Rusija ukrala minerale i resurse iz okupiranih dijelova Ukrajine.

Prema analizi, ukrajinske vlasti su više puta istaknule ovaj čin pljačke.

"Depoziti željezne rude, ugljena, titana, urana, mangana, zlata i litija prisutni su u Ukrajini, resursi za kojima Rusija gotovo sigurno žudi, ali su i potencijalne mete jer Rusija nastoji smrviti ukrajinsku privredu, uskraćujući pristup i uništavajući infrastrukturu ”, stoji u recenziji.

Prema odbrambenoj obavještajnoj službi Velike Britanije, jedan od razloga zašto Rusija pokušava ojačati cestovnu infrastrukturu na okupiranim područjima Ukrajine je dobivanje više ukrajinskih resursa.

U recenziji su posebno istaknute ruske tvrdnje o toku obnove i izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture u Zaporoškoj oblasti kako bi se povezala s Rusijom. Prema analitičarima, to ne služi samo vojnoj funkciji, već također olakšava izvoz žitarica i minerala.

Pregled, na primjer, govori o rudarenju i izvozu željezne rude u Dniprorudnyi, Zaporoška oblast.

"Vozovi putuju kroz Krim, preko Kerčkog mosta u Rusiju. Ova aktivnost nije bez rizika; jer se vlakovi moraju kretati kroz područja za koja se zna da djeluju ukrajinski partizani i koji su već preuzeli odgovornost za napade", kaže se u pregledu.

U prethodnoj procjeni, britanski analitičari sugerisali su da je Rusija koristila zakonski progon migranata, prvenstveno iz centralne Azije, kako bi ih prisilila da se pridruže ruskim oružanim snagama i bore u Ukrajini.

Obavještajna služba Velike Britanije također je procijenila rizike za rusku vladu povezane s praksom slanja zarobljenika da se bore u Ukrajini i njihovim povratkom u Rusiju.