Zaokret u odnosima?
202

Britanija drastično mijenja politiku prema Izraelu: Sprema se odluka koja će izazvati bijes u Tel Avivu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika Britanija će vjerojatno uvesti ograničenja na prodaju oružja Izraelu, otkriva Middle East Eye. Također se očekuje da će odustati od prigovora na nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za više izraelske čelnike.

Dobro obaviješteni izvori unutar Laburističke stranke rekli su za Middle East Eye da će vlada u nadolazećim danima vjerojatno uvesti neka ograničenja na prodaju oružja, ali neće u potpunosti obustaviti prodaju.

Do razvoja događaja dolazi nakon što je ministar vanjskih poslova David Lammy prošle sedmice rekao da je zatražio sveobuhvatnu provjeru usklađenosti Izraela s međunarodnim humanitarnim pravom prvog dana na dužnosti.

Izvori su za MEE rekli da će se najavljena ograničenja vjerojatno odnositi na prodaju ofanzivnog oružja. Ministar vanjskih poslova rekao je prošle sedmice zastupnicima da s obzirom na napade Huta, Hezbollaha i Hamasa na Izrael, "ne bi bilo ispravno imati opću zabranu između naših zemalja".

Sugerirao je da gleda na ofanzivno oružje koje bi Izrael mogao koristiti u Gazi kao dio pregleda koji je naredio.

Od oktobra 2023. odobreno je više od 100 izvoznih dozvola Velike Britanije za prodaju oružja, vojne opreme i drugih kontroliranih artikala Izraelu.

Odjel za poslovanje i trgovinu dao je izjavu pod zakletvom Visokom sudu u januaru koja je pokazala da je vladina jedinica koja nadzire izvoz oružja identificirala 28 dozvola i 28 neriješenih zahtjeva za dozvole za opremu označenu kao "najvjerojatnije da će je koristiti IDF u ofanzivnim operacijama u Gazi".

Ova bi oprema mogla biti meta novih ograničenja prodaje oružja.

Chris Doyle, direktor Vijeća za arapsko-britansko razumijevanje, rekao je za MEE da će nešto ovako biti pozitivna stvar.

"Mogući koraci koje vlada Velika Britanija može poduzeti u prodaji oružja Izraelu bit će vrlo dobrodošli ako predstavljaju značajno ograničenje za prodaju tog oružja i u bilo koji način sprječava izraelsku sposobnost da ih provede", rekao je Doyle.

Washington je prije prijetio obustavom transfera ofanzivnog oružja Izraelu. U maju je američki predsjednik Joe Biden zaprijetio da će to učiniti ako Izrael pokrene potpunu invaziju na Rafah u Gazi, iako nije nastavio s mjerama.

Prošle sedmice Međunarodni sud pravde je izdao savjetodavno mišljenje da je izraelska okupacija palestinske zemlje nezakonita i da je treba okončati "što je prije moguće".

Rečeno je da države članice ICJ-a, uključujući Veliku Britaniju, imaju dužnost "poduzeti korake za sprečavanje trgovinskih ili investicijskih odnosa koji pomažu u održavanju nezakonite situacije koju je stvorio Izrael".

To je dovelo do ponovnih poziva vladi da obustavi prodaju oružja Izraelu.

Zaki Sarraf, pravni službenik u Međunarodnom centru za pravdu za Palestince, rekao je: "Postoje naznake da bi vlada Ujedinjenog Kraljevstva mogla ograničiti prodaju oružja Izraelu i povući svoje prigovore na naloge za hapšenje ICC-a. Ovi se koraci moraju provesti bez odlaganja.

Odustaju od prigovora Haškom sudu

Također se očekuje da Velika Britanija sljedećih dana odustane od prigovora na odluku ICC-a o tome može li se izdati nalog za hapšenje protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prema dobro obaviještenim izvorima unutar Laburističke stranke.

Pod prethodnom konzervativnom vladom, Velika Britanija je 10. juna podnijela zahtjev za dostavu pisanih informacija tvrdeći da, budući da palestinske vlasti nemaju nadležnost nad izraelskim državljanima prema sporazumu iz Osla, ne mogu prenijeti nadležnost na ICC. Dana 27. juna suci ICC-a odlučili su da Britanija može podnijeti pravne argumente u slučaju

Dužnosnici laburista su nekoliko dana nakon izbora obaviješteni da nova vlada vjeruje da ICC ima nadležnost nad Gazom, ali nakon toga su uslijedili izvještaji da SAD lobira laburiste da ne odustanu od pravnog izazova.

Dana 15. jula, izraelske novinske kuće izvijestile su da je Velika Britanija uvjerila Izrael da će ostati pri svom prigovoru.