novo oružje
0

Britanska obavještajna služba: Rusi koriste hemijsko oružje na frontu

D.Dž
Hemijski agens hloropicrin funkcioniše kao toksični agens izaziva suzenje i peckanje u očima i koži, a takođe utiče na respiratorni sistem.

Ruske snage su otvoreno priznale raspoređivanje hemijskih agenasa na bojnom polju u Ukrajini, što predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava. Izvještaji pokazuju da su ruske trupe koristile hloropicrin, hemijski agens za gušenje koje datira još od njegove početne upotrebe u Prvom svjetskom ratu.

Ovaj očiti čin predstavlja ozbiljnu eskalaciju u tekućem ratu i dodatno naglašava nepoštivanje međunarodnih konvencija koje regulišu upotrebu hemijskog oružja.

Britanska vlada uvela je sankcije Rusiji, ciljajući na one koji su odgovorni za ove nezakonite radnje. Pored toga, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pojačalo je napore da pomogne Ukrajini sa obezbeđivanjem zaštitne opreme i kompleta za dekontaminaciju, jačajući sposobnost zemlje da se brani od hemijskih pretnji.

Funkcionišući kao toksični iritans, hloropikrin izaziva suzenje i peckanje u očima i koži, a takođe utiče na respiratorni sistem. Udisanje značajnih količina može dovesti do simptoma kao što su mučnina i povraćanje.