Prolazi kraj Gibraltar
35

Britanski parlamentarci traži da se zabrani pristajanje tankera koji prevozi mlazno gorivo za Izrael

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Veliki broj britanskih parlamentaraca zatražio je da se zabrani američkom brodu koji nosi gorivo za izraelske avione da pristane u Gibraltaru. Pismo su potpisali parlamentarci iz raznih stranaka i poslali ga ministru vanjskih poslova Velike Britanije Davidu Lammyu.

Demonstracije u Španiji koje vode sindikalisti i politički aktivisti već su rezultirali odustajanjem vlasnika broda Overseas Santorini od pristajanja u španjolskoj luci Algeciras. Prema Marine Traffic-u, brodu je sada predodređeno da stigne do Gibraltara u utorak u 14 sati.

Međutim, vlada Gibraltara inzistirala je da nije primila službeni zahtjev za pristajanje.

Pismo Lammyju i Fabianu Picardu, glavnom ministru Gibraltara, stiglo je od međustranačke skupine zastupnika uključujući Sarah Champion, predsjednicu odabranog odbora za međunarodni razvoj u prošlom parlamentu, i bivšeg kancelara u sjeni Johna McDonnella.

Pokretači kampanje rekli su da je Overseas Santorini prevozio vojno gorivo JP-8, isporučeno u sklopu ugovora s vladom SAD-a, koje pokreće borbene avione F-16. Prema istrazi UN-a, vjerovatno je F-16, koji je napravljen od britanskih dijelova, bombardirao britanske liječnike iz Medicinske pomoći za Palestince u kompleksu u Gazi u januaru.

Zastupnici, uključujući članove Škotskih nacionalista, Laburističke i Zelene stranke, pozvali su vladu da "zabrani i spriječi korištenje Gibraltara kao utočišta za transport vojnog goriva korištenog u izraelskom napadu na Gazu".

“Mlazno gorivo bit će istovareno i korišteno za gorivo F16 i F35 izraelskih zračnih snaga koji bacaju bombe na stanovnike Gaze. 300.000 barela goriva dovoljno je za oko 12.000 punjenja F-16. Slučaji da se spriječi da gibraltarski objekti budu suučesnici u izraelskim kršenjima međunarodnog prava su ogromni. Deseci hiljada Palestinaca ubijeni su u izraelskom napadu", navodi se u pismu

Poziv na blokiranje pošiljke došao je od velike koalicije skupina, uključujući Progressive International, Global Energy Embargo for Palestine, Disrupt Power, Palestinski institut za javnu diplomatiju, Valero Out of Corpus, Arapsku skupinu za zaštitu prirode, BDS a Gibraltar za Palestinu. Djeluju pod sloganom “Genocidu nema pristaništa”.

Pritisak kampanje doveo je do toga da su je podržali sindikati lučkih radnika UGT i CCOO, a španski političari, uključujući sadašnje i bivše lidere Podemosa Ionea Belarru i Pabla Iglesiasa, kao i Sumar, mlađu koalicijsku stranku u vladi, osudili su planirano pristajanje.

U saopćenju od nedjelje, vlada Gibraltara rekla je da tanker pod američkom zastavom nije zatražio pristajanje u Gibraltaru niti korištenje bilo koje od njegovih lučkih usluga.

U maju je španski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares rekao da Španija neće dopustiti da brodovi s oružjem za Izrael pristanu u njenim lukama nakon što je zemlja odbila dopustiti brodu da pristane u jugoistočnoj luci Cartagena.

Elia El-Khazen, koordinator Global Energy Embarga za Palestinu, sa sjedištem u Njemačkoj, pozvao je madridsku vladu da djeluje protiv Santorinija, ističući da je Međunarodni sud pravde izdao obvezujuće naloge Izraelu da oslobodi humanitarni pritisak na Gazu. Vijeće UN-a za ljudska prava također je u aprilu donijelo rezoluciju izražavajući zabrinutost zbog upotrebe mlaznog goriva u Gazi.

Pokretači kampanje rekli su da naftu isporučuje kompanija Valero iz Corpus Christija u Teksasu i da je cilj da stigne do luke Ashkelon u Izraelu. Godinama su ove redovne pošiljke zaustavljane u Algecirasu i Limassolu na Cipru.