Uspješno pomaknut
35

Brod koji prevozi 20.000 tona eksplozivnog tereta iz Rusije pristao u NATO luci, zavladala panika

F. H.
Mapa: Twitter
Mapa: Twitter
Brod koji je prevozio 20.000 tona potencijalno opasnog tereta iz Rusije pristao je ove sedmice u luci u Norveškoj nakon što je potražio zaklon od oluje. U srijedu ujutro brod je uspješno otegljen sa opasne lokacije.

Teretni brod Ruby pod zastavom Malte isplovio je iz ruske sjeverne luke Kandalaksha 22. augusta. Bio je natovaren amonijevim nitratom, tvari koja se koristi u gnojivima i eksplozivima, kad je pristao u luci Tromsø, koja se nalazi u blizini univerzitestki kampus i univerzitetske bolnicu, izvijestila je u utorak norveška publikacija The Barents Observer.

Bulkeru je naređeno da napusti luku u utorak i premjesti se dalje radi popravka, rekla je policija.

Amonijev nitrat odgovoran je za niz incidenata, uključujući eksploziju u Bejrutu 2020. godine, u kojoj je eksplodirala velika količina tvari pohranjene u luci Bejrut u Libanu, usmrtivši najmanje 218 ljudi. Godine 2015. godine u Tianjinu, u sjevernoj Kini, 173 osobe su poginule, a stotine su ozlijeđene u nizu eksplozija amonijevog nitrata.

Rusija je jedan od najvećih svjetskih izvoznika amonijevog nitrata, na koji otpada oko dvije trećine svjetske godišnje proizvodnje od 20 miliona metričkih tona amonijevog nitrata, prema kompaniji za finansijske usluge S&P Global.

"Moraju se izvršiti popravci, što nije poželjno raditi tako blizu grada Tromsø. Policija radi zajedno s norveškim pomorskim vlastima i nizom drugih aktera kako bi riješili situaciju na najbolji mogući način", navela je policija u saopćenu u utorak navečer, dodajući da je brod pretrpio oštećenje trupa nakon što se nasukao.

U transportnoj dokumentaciji stoji da brod prevozi amonijev nitrat, stoji u saopćenju.

U srijedu ujutro brod je premješten u selo Vannvåg.