Nove informacije
68

Broj mrtvih u eksploziji voki-tokija u Libanu porastao na devet, eksplodirali i solarni paneli na kućama

M. G.
U eksplozijama usmjerenim na voki-tokije širom Libana u srijedu popodne, poginulo je devet osoba, dok je najmanje tri stotine povrijeđeno, saopćilo je libansko Ministarstvo zdravlja.
Ministarstvo je dodalo da su hitne službe gotovo završile s prevozom povrijeđenih u bolnice.

Prema izvještaju Nacionalne novinske agencije, nekoliko solarnih sistema eksplodiralo je u kućama širom Libana, pri čemu je povrijeđena najmanje jedna djevojčica u gradu al-Zahrani na jugu Libana.

Slike eksplodiranih solarnih panela, čitača otisaka prstiju i drugih uređaja širile su se društvenim mrežama, iako nije bilo jasno da li su se sami eksplodirali ili su bili u blizini radio-stanica koje su eksplodirale.

Dok su hitne službe hitno evakuirale povrijeđene iz pogođenih područja, grupa muškaraca napala je patrolu UN-ovih mirovnih snaga koja je prolazila kroz grad Tyre na jugu Libana.

Video je prikazivao muškarce koji bacaju kamenice na dva oklopna vozila Unifil-a sa strane jednog od glavnih puteva u južnom libanskom gradu.

Portparol Unifil-a, Andrea Teneti, izjavila je za Guardian:

"Situacija je trenutno pod kontrolom. Libanske oružane snage su intervenisale, ali ovo je ozbiljno kršenje naše slobode kretanja."

Dodala je da nije bilo povreda, već samo materijalna šteta.

Podsjećamo, današnje eksplozije u Libanu su, čini se, ciljale voki-tokije koje koristi Hezbollah. Do eksplozija je došlo u više gradova širom Libana u srijedu popodne, samo dan nakon šireg napada u kojem su eksplodirali pejdžeri koje uglavnom koriste pripadnici Hezbollaha, pri čemu je ranjeno više od 2.800 ljudi, a 12 osoba je izgubilo život.