Napad na tržni centar
111

Brutalna osveta Ukrajinaca: Čekićem ubijen ruski oficir odgovoran za jedan od najvećih zločina

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Komandant ruskih zračnih snaga koji je optužen za smrtonosni napad na trgovački centar u Ukrajini pronađen je nasmrt pretučen čekićem.

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da je "čekićem pravde" ubila pukovnika Dmitrija Golenkova, višeg oficira u ruskoj 52. pukovniji teških bombardera.

Golenkov je navodno stajao iza jednog od najčuvenijih napada na civilnu metu u ratu. Slike rakete koja je pogodila trgovački centar i njezine posljedice kružile su naširoko.

"Pilot ruskog Tu-22M3 likvidiran je na teritoriju Ruske Federacije. Glava mu je razbijena čekićem", saopćili su Ukrajinci.

Tupoljev Tu-22M3 je modernizovana verzija strateškog bombardera dugog dometa iz sovjetske ere. Golenkovljevo tijelo pronađeno je izvan sela Suponevo u regiji Bryansk u Rusiji.

Nije jasno kako je Ukrajina izvela ubistvo, ali ukrajinske specijalne snage i partizani šire operacije unutar okupiranog teritorija i Rusije od početka rata.

Video, snimljen noću, pokazao je tijelo Golenkova kako leži licem prema dolje u grmlju, s glavom prekrivenom krvlju. Nosio je bijelu plastičnu vrećicu.

Iz svoje baze u susjednoj regiji Kaluga, Golenkov je naredio bombardiranje Ukrajine. Jedna od njegovih meta bio je centralni ukrajinski grad Kremenčuk u junu2022., u napadu u kojem su poginule 22 osobe.

Trgovački centar je u subotu poslijepodne u vrijeme napada bio pun kupaca. Ukrajinski dužnosnici rekli su da u tom području nije bilo vojnog cilja.

Golenkov je također optužen da je u januaru 2023. godine sudjelovao u bombaškom napadu na Dnjipar u Ukrajini u kojem je poginulo 46 ljudi.

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da je Golenkov bio na položaju načelnika štaba zrakoplovne eskadrile, što mu je dalo važnu ulogu u planiranju.

"Bio je uključen u raketne napade na ukrajinske civilne ciljeve", rečeno je.

Ukrajinska vojna obavještajna služba stekla je reputaciju odvažnih operacija iza neprijateljskih linija. Ovo nije prvi put da je preuzela odgovornost za ubistvo ruskog vojnog osoblja unutar Rusije.

Godine 2023. upotrijebljen je podatke iz fitness aplikacije za planiranje i izvršenje ubistva kapetana ruske podmornice koji je ispalio projektile na Ukrajinu.

Ukrajinski agenti također su ubili desetke kolaboracionista u okupiranim dijelovima Ukrajine.

Godine 2023. ukrajinska vojska također je postavila bombu u bistu kako bi ubila ruskog vojnog blogera u uličnom kafiću s hranom u Sankt Peterburgu.