Dobili "odbijenicu"
33

Bugarski predsjednik razočaran odlukama EU: Kriterije za Šengen ispunili smo još 2011. godine

V. K.
Rumen Radev (Screenshot: Europa.eu)
Rumen Radev (Screenshot: Europa.eu)
Predsjednik Bugarske Rumen Radev osvrnuo se uoči današnjeg samita Evropskog vijeća u Briselu na pitanje prolongiranja ulaska Bugarske u Šengensku zonu te je poručio kako je ova država ispunila sve uslove za ulazak u Šengen.

Vidno razočaran odlukom koju su ministri donijeli prije nekoliko dana, Radev je poručio kako je Bugarska sve zahtjeve EU ispunila još 2011. godine.

"Ispunili smo sve kriterije još 2011. godine. Sve ostalo su interne politike država koje su se žalile. Ne mogu raspravljati o brojevima migranata koji prolaze kroz Bugarsku. Većina dolazi drugim rutama. Mi smo posvećeni da štitimo našu granicu. Naša tri graničara su poginula, ubijena su štiteći granicu. Ovi ljudi su dali živote štiteći vanjsku granicu EU i zemlje sjeverno i zapadno od nas", rekao je Radev.

Također, naglasio je kako očekuje da Bugarska ima isti tretman kao i ostale države članice Evropske unije.

"Mi zahtijevamo da Bugarska bude tretirana jednako kao i ostale države. Bio sam u komunikaciji s premijerom Austrije Nehammerom, predsjednikom Austrije i vjerujem da zajedno možemo pronaći rješenje vrlo brzo. Radimo sve što možemo da štitimo vanjsku granicu EU. Nemojte nas ostavljati samima. Nijedna zemlja sama ne može uraditi ništa", zaključio je Radev.

Podsjetimo, od 1. januara 2023. godine Hrvatska će postati članica Šengenske zone, dok će Bugarska i Rumunija još čekati određeni period na ulazak u Šengen.