Putovali na konferenciju
72

Čak osam onkologa poginulo u padu aviona u Brazilu, a sedam njih u posljednji čas promijenilo let

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje osam doktora koji se bave kancerom, koji su išli na onkološku konferenciju, bili su među desetinama poginulih u avionskoj nesreći u brazilskom Vinhedu u petak, rekao je dužnosnik.

Dvomotorni avion ATR 72 koji je prevozio 58 putnika i četiri člana posade išao je prema međunarodnom aerodromu Guarulhos u Sao Paulu kada je zaronio i srušio se u gradu Vinhedu, saveznoj državi Sao Paulo, saopćio je avionski prijevoznik Voepass koji je upravljao avionom.

Ekipe hitne pomoći potvrdile su u subotu da su pronašle ostatke sve 62 žrtve, uključujući i nepoznatu osobu za koju je kasnije utvrđeno da je bila u avionu.

Dužnosnik Regionalnog medicinskog vijeća rekao je da je mogao potvrditi smrt osam doktora..

“Ti doktori su išli na onkološku konferenciju. To su bili ljudi koji su svoje živote posvetili spašavanju drugih”, rekao je Eduardo Baptistella, prenosi Daily Mail.

Dodao je da je avionom na konferenciju trebalo putovati ukupno 15 doktora, ali je njih sedam uzelo raniju uslugu. Bolnica za rak Uopeccan u Cascavelu potvrdila je za BBC Brasil da su dva njezina doktora pripravnika među smrtno stradalima.

Guverner države Parana Ratinho Junior također je citiran da je najmanje osam doktora bilo u avionu, a da broj mrtvih uključuje i četiri profesora sa Univerziteta Unioeste u zapadnoj Parani.

Spasioci i brazilske ekipe hitne pomoći rekli su da su tijela većine žrtava, 34 muškarca i 28 žena, prebačena u policijsku mrtvačnicu u Sao Paulu radi identifikacije.

Istražitelji analiziraju "crnu kutiju" aviona, rekao je Marcelo Moreno, voditelj brazilskog centra za istraživanje zrakoplovnih nesreća Cenipa, na konferenciji za novinare u Vinhedu.