Sedam godina van Španije
0

Carles Puigdemont izazvao haos nakon povratka u Kataloniju: Održao govor u Barceloni pa nestao u masi

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Parlament Katalonije danas će početi zasjedanje povodom imenovanja novog premijera Salvadora Ille, ali svu pažnju javnosti ukrao je nekadašnji čelnik Katalonije Carles Puigdemont.

Bivši katalonski čelnik pojavio se u Barceloni sedam godina nakon bijega, a dočekalo ga je 2.500 ljudi na ulazu parlamenta Katalonije.

"Sedam godina nas progone jer smo htjeli da slušamo glas naroda Katalonije. Prije mnogo godina, počela je ova vrlo oštra represija. Oni su stvorili atmosferu da je biti Katalonac sumnjiva stvar. Još uvijek smo ovdje", rekao je Puigdemont.

Poručio je kako je pobjeda na referendumu o nezavisnosti Katalonije 2017. godine značila surovu represiju.

"Nismo zainteresovani da budemo u zemlji u kojoj zakoni o amnestiji ne predviđaju amnestiju", poručio je Puigdemont te je za svoj govor dobio aplauz mnogobrojnih pristalica.

Također, Puigdemont je imao poruku i za sve pristalice.

"Ne znam kada ćemo se ponovo vidjeti. Kada se vidimo, možemo svi zajedno da uzviknemo riječi kojima ću i završiti govor: 'Visca Catalunya lliure'", rekao je Puigdemont što u prevodu znači "Neka dugo živi slobodna Katalonija".

Uz brojne zastave za nezavisnost i majice sa različitim sloganima, okupljeni su uzvikivali parole u korist nezavisnosti ili "Puigdemont, naš predsjednik".

Ono što je zanimljivo, Puigdemont nije ušao u parlament Katalonije već je nakon održanog govora doslovno nestao u masi.

Puigdemont je ranije naveo da je svjestan rizika od pritvora pri povratku, ali da povratak za njega predstavlja posljednju mogućnost da spriječi formiranje prošpanske vlade u Kataloniji, koja je spremna da ove sedmice preuzme vlast.

Autonomne policijske snage u Kataloniji Los Mossos pokrenule su akciju oko same zgrade parlamenta, a španski mediji najavljuju kako je cilj hapšenje Puigdemonta.