Velike poplave
51

Cesta kao rijeka: Pogledajte kako je jučer izgledao autoput kod Beča

A. L.
Foto: Mreža X
Foto: Mreža X
Brojne evropske države ovih dana suočene su s poplavama koje su napravile velike probleme stanovništvu i nadležnim službama, a jedna od zemalja koje su najgore prošle je Austrija.
Austrijska vlada je cijelu poplavom pogođenu pokrajinu Donju Austriju, oko glavnog grada Beča i na granici s Češkom, proglasila područjem katastrofe.

Na društvenim mrežama pojavljuju se brojni snimci koji prikazuju katastrofu koja je zadesila ovo područje. Tako je objavljen i snimak na kojem se vidi kako je jučer izgledala autocesta kod grada Wiener Neudorf koji je udaljen 16 kilometara od Beča. Kako se vidi, autocesta je bila potpuno pod vodom.

Zbog poplava brojni putevi u Beču i oko grada, kao i u ostatku zemlje bili su zatvoreni tokom vikenda.

Glasnogovornik vatrogasne stanice je jutros rekao da je preko noći situacija bila mirna. Ipak, do sutra se u zemlji očekuje dodatnih do 60 litara kiše po četvornom metru, rekao je državni dužnosnik.

Meteorolozi javne televizije ORF predvidjeli su još više oborina u određenim dijelovima Austrije, poput Tirola i istočnog dijela zemlje.

Nekoliko stotina ljudi spašeno je od poplava u Donjoj Austriji, prema vatrogasnim službama. Vatrogasac je poginuo u nedjelju dok je ispumpavao vodu iz podruma. Iako se nivo vode smanjio u Beču, danas je došlo do ogromnih problema u javnom prijevozu te je većina linija podzemne željeznice u gradu s dva miliona stanovnika tek djelomično funkcionisala.