NATO samit
85

Četiri evropske zemlje dogovorile razvoj krstarećih raketa dometa preko 500 kilometara

S. M.
Francuska, Njemačka, Italija i Poljska dogovorile su se da zajednički razvijaju krstareće rakete dugog dometa, prenosi Reuters.

Dogovor je postignut na marginama samita NATO-a u Washingtonu. Prema novinskoj agenciji, četiri zemlje su "pokrenule inicijativu za razvoj krstarećih raketa sa kopna dometa preko 500 kilometara".

U međuvremenu, njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da je sporazum o projektilima dometa preko 1.000 kilometara, koje će "moći da gađaju ruske ciljeve iz Njemačke".

Italijanski mediji izvještavaju da je cilj dokumenta jačanje kopnene odbrane.

Predstavnici zemalja Alijanse na zasjedanju 10. jula usvojili su Deklaraciju samita u Washingtonu koja u 38 tačaka sadržava sve ono što bi trebao predstavljati fokus NATO-a u narednim godinama.

"NATO ostaje najjača alijansa u historiji. Jedinstveno i solidarno stojimo pred brutalnim ratom na evropskom kontinentu i u kritičnom trenutku za našu sigurnost. NATO je odbrambeni savez. Naša posvećenost da branimo jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije u svakom trenutku, kao što je sadržano u Članu 5. Washingtonskog ugovora, je čelična", navedeno je.