Ogromna podrška
57

Cifre bez presedana: Harris je već prikupila pola milijarde dolara za svoju kampanju

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kampanja demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris prikupila je 500 miliona dolara od donatora u mjesec dana, što jasno odražava entuzijazam donatora uoči predsjedničkih izbora 5. novembra.

Četiri izvora upoznata s prikupljanjem sredstava za kampanju kazala su Reutersu da je Harris prikupila pola milijarde dolara u četiri sedmice koliko je kandidat.

Sadašnja potpredsjednica uskočio je u kampanju umjesto predsjednika Joea Bidena 21. jula nakon što je 81-godišnji šef Bijele kuće odustao od odbrane mandata.

Sredstva prikupljena za kampanju neophodna su za oglašavanje i privlačenje neodlučnih glasača. Ulazak Harris (59) izazvao je pravu bujicu donacija nakon sedmica u kojima su donatori oklijevali pridonijeti Bidenovoj kampanji zbog njegovog katastrofalnog nastupa u televizijskom dvoboju protiv republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, u kojem je Biden često pravio gafove.

Harrisin tim uspio je prikupiti 310 miliona dolara u julu, a ukupan iznos novca koji su skupili ona i Bidenova kampanja do tada je premašio milijardu dolara, što je najbrži prelazak ovog praga u historiji.

Trumpova kampanja izvijestila je da je u julu prikupila 138,7 miliona dolara, odnosno ukupno 327 miliona dolara. Harrisina kampanja je u julu imala na raspolaganju 377 miliona dolara.