Upleten u podzemlje?
2

Da li je gradonačelnik grada u Meksiku znao da će biti ubijen? U jednom intervju kao da je naslutio

S. Š.
Sahrana Arcosa Catalána (Foto: EPA-EFE)
Sahrana Arcosa Catalána (Foto: EPA-EFE)
Nova vlada Meksika potresena je ubistvom gradonačelnika koji je napadnut i ubijen samo nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti.

Alehandro Arcos Catalán položio je zakletvu kao gradonačelnik Chilpancinga, glavnog grada južne države Guerrero, 30. septembra, dan prije nego što je prva žena predsjednica Meksika Claudia Sheinbaum preuzela vlast.

Jučer, manje od sedmicu dana nakon preuzimanja svog predsjedničkog mandata, Sheinbaum je potvrdila izvještaje da je 43-godišnji gradski čelnik ubijen prethodnog dana, rekavši novinarima: "Poduzete su sve neophodne radnje."

Fotografije okrvavljene glave Arcosa Katalana, izložene na krovu bijelog automobila dok je njegovo tijelo ležalo unutra, proširile su se društvenim mrežama - što je samo užasan podsjetnik na nasilje koje je sukob organizovanog kriminala u Meksiku nanio toj latinoameričkoj zemlji.

Gradonačelnikovo ubistvo uslijedilo je nakon što su dva bliska saveznika ubijena u raprvim danima njegovog mandata. Sekretar Francisco Tapia ubijen je trećeg oktobra, dok je Ulises Hernández Martínez, bivši policijski komandant specijalnih snaga koji je bio najavljen da postane šef sigurnosti Arcos Catalána, izrešetan mecima uoči inauguracije gradonačelnika.

Šokirani građani podijelili su snimak intervjua s gradonačelnikom prije njegove smrti u kojem je rekao da želi da ga pamte kao pobornika mira i sreće. "Živio sam ovdje cijeli život... i ovdje želim da umrem - ali želim da umrem boreći se za svoj grad", jedne su od njegovih posljednjih riječi.

Ubistvo je izazvalo gnev i gađenje, a Alejandro Moreno, predsjednik stranke Arkosa Katalana, Institucionalne revolucionarne partije (PRI), osudio je ono što je nazvao grotesknim "činom terora".

Identitet ubica gradonačelnika Chilpancinga ostao je nejasan, ali je posljednjih godina grad svjedočio krvavoj svađi između dvije kriminalne grupe pod nazivom Los Ardillos (Vjeverice) i Los Tlacos.

Kao što se često dešava u Meksiku, lokalni političari su umiješani u to podzemlje. Prethodnica Arcos Catalána Norma Otilia Hernández smijenjena je s funkcije nakon što se pojavio kompromitirajući snimak na kojem se vidi kako razgovara sa šefom Vjeverica u restoranu. Hernández, koja je tada bila član političkog pokreta Lopeza Obradora i Sheinbaumovog, Morena, tvrdila je da je to bio "slučajni" susret, ali je kasnije izbačena iz stranke, piše Guardian.