U kotlu ofanzive
30

Da li je Ukrajinska operacija u Kursku bila suluda: Rusi povratili pola zarobljenog teritorija

B. H.
Foto: ISW
Foto: ISW
Rusija je ponovo zauzela polovinu teritorije koju je izgubila od Ukrajine u Kursku, regiji koja je ključna za plan Volodimira Zelenskog da porazi Vladimira Putina.

Visoki ruski komandant iz Čečenije izjavio je da se procjenjuje da 50.000 vojnika potiskuje ukrajinske snage, koje ili moraju pobjeći ili "završiti u kotlu".

"Oko polovine teritorije koju je neprijatelj okupirao već je oslobođeno", rekao je general-major Apti Alaudinov.

Dobro povezani ruski i ukrajinski vojni blogeri izvještavaju od subote da su moskovske trupe probile ukrajinske linije fronta u Kursku.

Zelenski je insistirao da se situacija stabilizovala, ali američki Institut za proučavanje rata, koji ima čvrsto pro-ukrajinske stavove, izjavio je da su vidjeli "vizuelne dokaze" da je Rusija povratila 46 posto svoje teritorije u Kursku.

Prema nekim komentatorima, sezonske kiše su pretvorile teren u blato u regiji Kurska, što je dalo prednost Rusiji jer njihove snage koriste više gusjeničnih vozila nego ukrajinske trupe.

Boris Rožin, pro-kremljski bloger, objavio je video ukrajinskih vojnika kako izvlače oklopno vozilo iz blatnjavog dijela šume pored preplavljenog, blatom prekrivenog puta.

"Ukrajinske snage se mnogo žale kako imaju mnogo vozila na točkovima, dok se ruske snage oslanjaju na gusjenična vozila," rekao je Rožin.

Blatna sezona u Rusiji i Ukrajini naziva se "rasputica" i poznata je po tome što vozila zaglavljuje na putevima i poljima, čineći kretanje usporenim.

Emil Kastehelmi, analitičar iz finske grupe Black Bird koja se bavi istraživanjem na osnovu otvorenih izvora, također je izjavio da teren koji ukrajinske snage pokušavaju braniti u Kursku daje prednost napadaču.

"Područje je uglavnom dominirano velikim otvorenim poljima s ograničenom prirodnom zaštitom," rekao je, opisujući zapadni bok Ukrajine. "Posebno bez odgovarajućih utvrđenja, braniti ga može biti teško."

Prema Kastehelmijevom mišljenju, Ukrajina je izgubila najmanje trećinu teritorije koju je nekad držala u regiji Kurska.

Pogrešna procjena

Ukrajina je u augustu pokrenula svoju smjelu operaciju u Rusiji. Iznenadivši ruske vojnike, ukrajinske snage su brzo zauzele područje oko grada Sudža, koje pokriva oko 1.165 kvadratnih kilometara, što je polovina veličine Dorseta.

Ova invazija je podigla moral među ukrajinskim civilima, ali neki analitičari su upozorili da umjesto da privuče ruske snage dalje od linije fronta, to je oslabilo ukrajinsku odbranu.

Prošlog mjeseca, George Beebe, direktor za veliku strategiju pri Quincy Institutu u SAD-u, rekao je da operacija u Kursku već izgleda kao "greška".

Rekao je: "Čini se da postoji veliki skepticizam u vezi s tim šta će ova operacija postići."

Bez obzira na to, Zelenski je zadržavanje kurskog izboja Ukrajine stavio u središte svog "plana pobjede", koji je prošle sedmice predstavio Sir Keiru Starmeru.

Ali ruske snage su ubrzale svoje napade duž linije fronta u Donbasu otkako je Ukrajina napala Kursk, a u utorak su pro-ruski zvaničnici u okupiranom Donjecku izjavili da su sada zauzeli dvije trećine Torecka, ključnog grada na liniji fronta s predratnom populacijom od 34.000 ljudi.

Na sjevernom dijelu linije fronta u istočnoj Ukrajini, ukrajinski zvaničnici su također naredili evakuaciju civila iz grada Kupjanska na obali rijeke Oskil zbog ruskih napredovanja.

Oleg Sinegubov, šef regije Harkiv, rekao je kako je situacija kritična.

"Vojna situacija se pogoršava i ne možemo osigurati grijanje, opskrbu električnom energijom i humanitarnu pomoć. Neprijatelj granatira ključnu infrastrukturu", kazao je Sinegubov