Zločinački naum
42

Da li znate šta je to Dahiya doktrina zbog koje Izrael prekomjerno bombarduje civile?

Piše: Dean Džebić
Platforma X
Platforma X
Dahiya doktrina nazvana po bejrutskoj ulici odražava nemoć asimetričnog ratovanja na terenu. Zbog nemogućnosti da Hamas i Hezbolah "istjera" na front, izraelske snage uz upotrebu zrakoplovstva prekomjerno bombarduju ciljeve ovih grupacija.

Unatoč tehničko tehnološkoj supremaciji nad svim vojskama regije, Izraelske odbrambene snage imaju duboko ukorijenjen refeleks nesrazmjerne destrukcije civilne infrastrukture. Za tako masivnim i razornim uništenjem infrastrukture idu i zastrašujuće brojke poginulih civila.

Uzimajući u obzir tehničko-tehnološku nadmoćnost Izraela nije realno vjerovati da su takvi postupci prekomjernog razaranja stihijski proces. Tokom drugog libanskog rata 2006. godine, kada su izraelske trupe ušle na teritoriju Libana, suočile su se sa frenetičnim otporom boraca Hezbolaha.

Obzirom da su i Hamas i Hezbolah u svojim inicijalnim razvitcima postali društveni pokreti, omasovljeni svim društvenim slojevima, postalo je nemoguće istjerati borce tih jedinica na front koji bi odgovara i išao na ruku nadmoći IDF-a.

U nemoći da se nose sa zasjednim dejstivma, autobombama, raketnim napadima iz dubine i svim ostalim asimetričnim taktikama Hezbolaha i Hamasa, stratezi IDF-a su kreirali doktrinu Dahiya.

U toku krvavih borbi za Bejrut u kojima su izraelske snage po prvi put osjetile žestinu uličnih borbi sa Hezbolahom, u kvartu Dahijeh su izraelske žrtve bile najveće. Kao odmazdu je naređeno prekomjerno bombardovnje ovog kvarta pri čemu je to postao taktički obrazac budućih kopnenih operacija izraelskih snaga.

Načelnik generalštaba izraelske vojske tokom drugog libanskog rata general Gadi Eisenkot smatra se kreatorom ove doktrine pri čemu je po njemu glavni cilj ovakvog modela ratovanja, zapravo, šira društvena destabilizacija. Naime, izraelski strateg je smatrao da ukoliko dijelove Bejruta prekomjerno bombarduje svakodnevno velikim brojem naleta avijacije, da će time lokalno stanovništvo okrenuti protiv Hezbolaha.

Sličan obrazac je primjenjen u pojasu Gaze u nastojanjima da se ekstenzivnim bombardiranjem palestinsko društvo okrene protiv Hamasa. Dugoročno i jedan i drugi primjer primjene Dahiya doktrine je neuspješan uz izuzetke u Libanu gdje su dijelovi društva protiv Hezbolaha.

Naravno ovakav način ratovanja kao zvanična doktrina je ratni zločin sam po sebi obzirom da dirketno narušava princip srazmjerne upotrebe vojne sile u odnosu na vojne potrebe.