Neobična koalicija
15

Danska će prvi put nakon 40 godina dobiti lijevo-desnu vladajuću koaliciju

F. H.
Mette Frederikssen će ostati premijerka Danske (Foto: EPA-EFE)
Mette Frederikssen će ostati premijerka Danske (Foto: EPA-EFE)
Danska se sprema za svoju prvu lijevo-desnu koalicionu vladu nakon više od 40 godina i šest sedmica pregovora od izbora održanih u novembru.

Liderka Socijaldemokratske partije Mette Frederiksen, koja je odustala od pregovora s tradicionalnim ljevičarskim saveznicima, trebala bi u srijedu predstaviti glavne nacrte sporazuma postignutog u utorak s glavnom opozicionom strankom desnog centra Venstre, kao i sa nova centrističkom strankom Umjerenih snaga.

Frederiksen će ostati premijerka i drugi mandat, a nova vlada trebala bi biti službeno objavljena u četvrtak.

"Postavili smo visoke ambicije, kako u smislu osiguranja veće zaposlenosti, više ljudi koji će dobiti posao, tako i u smislu visokih klimatskih ambicija i prilično sveobuhvatnog programa reformi", rekla je Frederiksen

Umjereni su nova stranka osnovanu u junu vodi Lars Lokke Rasmussen, prethodni premijer. Postala je treća najveća stranka u Danskoj na prvim izborima na kojima je nastupila.

Izbori 1. novembra ove tri stranke zajedno su osvojile 89 mjesta od 179 mjesta u Parlamentu. Frederiksenina Socijaldemokratska stranka osvojila je više od četvrtine glasova, što je čini najvećom u parlamentu.

Neki su stručnjaci upozorili da bi formiranje koalicije tradicionalnih mainstream stranaka moglo imati negativan učinak jer bi na kraju moglo ojačati radikalnije stranke kao što se vidi u drugim europskim zemljama, uključujući Francusku.