"Krivac" zastava SAD-a
17

Danska će zabraniti isticanje stranih zastava na svom teritoriju uz nekoliko izuzetaka

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danska će uvesti zakon kojim će ograničiti upotrebu stranih zastava na svom teritoriju, rekao je u srijedu danski ministar pravde Peter Hummelgaard.

Danska državna zastava - Dannebrog - "najvažniji je nacionalni simbol", rekao je Hummelgaard u izjavi, dodajući da se "zastave drugih zemalja ne mogu slobodno vijoriti".

Dodao je da strane zastave neće biti potpuno zabranjene i da se mogu koristiti na sportskim, demonstracijskim i drugim događanjima.

Zakon se neće odnositi na zastave drugih nordijskih zemalja (Norveška, Švedska, Finska, Island), Grenlanda, Farskih otoka, Njemačke i međunarodnih organizacija. Ambasade će također moći isticati zastave svojih zemalja.

Najavljena ograničenja trebala bi stupiti na snagu 1. januara sljedeće godine nakon glasanja u parlamentu.

O tome se raspravlja od početka sudskog procesa protiv Danca koji je u svom vrtu izvjesio američku zastavu. Vrhovni sud presudio je da to može učiniti jer se propis iz 1915. nije primjenjivao u praksi. Vlada je potom ukinula ovu odluku, što je zakonodavce navelo na nacrt novog zakona.

Danska inače ima najstariju zastavu koja se koristi u kontinitetu još od 1219 godine.

Prema legendi, Dannebrog se prvi put pojavio na današnji dan, 15. juna 1219. godine tokom bitke kod Lyndanissea u današnjoj Estoniji. Prema legendi, zastava je pala s neba kao znak podrške danskim vojnicima koji su se borili protiv estonskih pagana.