Postignut sporazum
36

Definitivno se bliži kraj jedne ere: Poznati svi detalji plana povlačenja Amerikanaca iz Iraka

V. K.
Foto: Flickr/United States Forces Iraq
Foto: Flickr/United States Forces Iraq
Sjedinjene Američke Države i vlast u Iraku dogovorili su konačni sporazum o povlačenju trupa tzv. antidžihadističke koalicije iz Iraka te bi on trebao biti potpisan u narednim danima.

Ovu informaciju potvrdio je ministar odbrane Iraka koji je naglasio kako je američki ministar odbrane Lloyd Austin tražio da povlačenje traje tri godine, ali da su iz Iraka to odbili te naglasili kako prihvataju rok od dvije godine.

"Vjerovatno ćemo u narednim danima potpisati sporazum koji je dogovoren u Washingtonu. Sporazum je već trebao biti potpisan, ali je to odgođeno zbog situacije u regiji i izbora u SAD-u", poručio je ministar Thabet Al-Abbasi.

Sporazum postignut sa SAD-om predviđa povlačenje trupa u dvije faze.

Prva faza koja bi trebala početi ovog mjeseca, trajat će do septembra 2025. godine i uključivat će osoblje stacionirano u vojnim bazama u Bagdadu i drugim dijelovima Iraka.

Druga faza koja će se sprovesti između septembra 2025. i septembra 2026. godine odnosi se na trupe koje se nalaze u autonomnom dijelu Iraka, odnosno sjeveru zemlje.

Sjedinjene Amerike Države broje oko 2.500 vojnika u Iraku i 900 u Siriji. Trupe su stacionirane u ovim državama još 2014. godine u sklopu međunarodne koalicije koja je pokrenuta protiv tzv. Islamske države.